Moderaator: Meeskond
Ei, aga sina oled või, et võid nii kindlalt väita viimaste osade välja imemist?j22lind kirjutas:Kas sina oled mõttelugeja et tead, mis tema peas toimub?
Wisegirl kirjutas:Seda esiteks ja teiseks ei mõtle loomeinimesed ise jutte välja, vaid see "miski" tuleb nendeni
Priit kirjutas:Jajah, miski lihtsalt tuleb nendeni. Natuke vale arusaamine minu arvates. Ideed tulevad tõesti nendeni, kuid selles osas on oluline ka nende oma fantaasia ning mõtted. Lihtsalt käed rüpes istumine siin ei käi. Tihti saavad nad inspiratsiooni oma mälestustest, teistest raamatutest ja maalidest, mille paberile panevad. Tegelasi loovad nad ka ise!
Wisegirl kirjutas:Seega J.K. Rowling ei ime pastakast midagi välja. Pealegi kasutab ta kirjutusmasinat (ja see oligi, mida ma tahtsin tõestada. J22linnule).
Sirius Blacki surma oleks võidud natuke kurvemalt kujutada, natuke nõrgavõitu surm oli vms. Polnud nii sünge, nii kurb.Raamatusse oleks võidud natuke rohkem süveneda, neid unenägusid sellest "uksest" oleks võidud rohkem näidata, kui raamatus Harry nägi neid kogu aeg.
Nii, tsiteerin Postimehe artiklit (autor Rebekka Lotman), mis suurepäraselt kajastab minu enda arvamust:j22lind kirjutas:igastahes te olete naiivsed kui arvate, et ta üldse ei ime pastakas välja. Jah, selles on teil arvatavasti õigus, et ta terveid raamatuid ei ime välja, aga absoluutselt iga pikema mõttega teksti juures tekib kohti(kasvõi üks ainus) kus ideed saavad otsa ja siis tuleb vägisi edasi minna, sest tal on tähtajad peal. Ja pikema teksti all ma ei mõtle koolikirjandid A4 suurusel paberil, mõlemad pooled täis.
Mis teeb Potteri heaks? Hea kirjandus ei sünni "pastakast"; oma ülipõnevaid tunnetuslikke ja elulisi seiku välja imedes. Loetav raamat nõuab lisaks keeletundlikkusele ja maailma loomise oskusele tööd, nagu näitab Mihkelsoni "Katkuhaud";, Kazantzakise "Viimane kiusatus"; jne. Tööd on teinud ka Rowling. Jaak Urmet ütles 2006. aasta lasteraamatuid Loomingus kokku võttes, et hea lasteraamat huvitab ka suuri, äratades neis lapse.
Nämmutan nüüd neile, kes oma liigtundlikkust valesti kanaliseerivad. Potter = reklaam = maania = halb kirjandus? Appi? Kui teid sääsk hammustab, võib see olla pisut tüütu, aga teie identiteet sellest ei muutu. Samuti mõjub kõmuajakirjandus heale raamatule. Või tegelikult, ei tasu olla silmakirjalik. Kõmu tuleb kasuks. Raamat suhestub kultuuriruumiga ja näitab, et raamatuid on ikka veel ühiskonnale vaja. Müra võib tuua esmakordselt raamatu ette ka inimese, kes seni vaid rate.ee-s "liiga kenake on ju! kobeduse tipptase!!" lugenud on.
Ja veel. Potter on lasteraamat. See ei olegi mõeldud keskealistele, kel pole lapsi või kelles endas pole enam last. 30-40-aastane, kes ütleb, et Potter on s***, mõjub sama nõmedalt kui turist, kes käib Pariisis, ja ütleb, et igav linn. Keda peaks sellised hinnangud huvitama?
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist