Suri legendaarne kannibalifilmide lavastaja

Inimesed

Itaalia meedia teatas neljapäeval, et siitilmast on lahkunud lavastaja Ruggero Deodato, keda tuntakse kõige paremini šokifilmi "Kannibalide holokaust" ja nn kannibalide triloogia režissöörina. Legendaarne filmimees oli 83-aastane.

Lõuna-Itaalias sündinud, kuid juba väikse poisina perega Rooma kolinud Deodato oli rahvusvaheliselt tuntud filmitegija, kelle karjäär sai hoo sisse 1960. aastatel. Režissööriameti õppis Deodato selgeks Itaalia filmilegendide Roberto Rossellini ja Sergio Corbucci käe all. Pika karjääri jooksul lavastas Deodato muuhulgas komöödiaid, draamasid ning seiklus- ja ulmefilme, kuid peamiselt tuntakse teda ikka vägivaldsete ja veriste õudusfilmide järgi.

Suurema tuntuse saavutas Deodato 1980. aastal "Kannibalide holokaustiga", mida peetakse tänaseni üheks filmiajaloo vastuolulisemaks ja võikamaks teoseks. Filmi tsenseeriti ja keelati paljudes riikides (sh Soomes) ning Deodato astus teoses kujutatud vägivalla eest lausa kohtu ette, kuna kahtlustati, et ta on näitlejad võtetel päriselt maha löönud. Kui selgus, et kõik on elus ja terved ning tegemist oli pelgalt visuaalefektidega, lasti Deodato vabaks.

"Kannibalide holokaust" kinnistas Deodato mainet ekstreemfilmide lavastajana ja andis talle Prantsusmaal hüüdnime Monsieur Cannibal (Härra Kannibal). Ühtlasi peetakse "Kannibalide holokausti" esimeseks nn "leitud videomaterjali" (found footage) filmiks, inspireerides hilisemaid kassahitte "Blairi nõiafilm" ja "Paranähtused".

Deodato mitteametlikku kannibalide triloogiasse kuuluvad "Kannibalide holokausti" kõrval "Jungle Holocaust" ja "Amazonase terror", ehkki ükski teine tema film sarnast vastukaja ei pälvinud. 1990. aastatel proovis ta kätt hoopis telefilmide ja -sarjadega.

Deodato tööd on inspireerinud režissööre nagu Oliver Stone, Quentin Tarantino ja Eli Roth. Viimasel õnnestus vanameistriga koostööd teha 2007. aastal, kui Deodato kehastas Rothi õudusfilmis "Hostel 2" kannibali. Rothi hilisem film "The Green Inferno" on pühendatud just Deodatole.

Legendaarse režissööri viimaseks täispikaks filmiks jääb 2016. aasta õudukas "Vereballaad", mis erilist tähelepanu ei pälvinud.

Toimetas: Rasmus
29. detsember 2022, kell 19:52

Videod

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga