PÖFFi peaauhind rändab Kõrgõzstani

Sündmused

Pimedate Ööde filmifestival kuulutas võitjaks kirgiisi režissööri Temirbek Birnazarovi filmi "Öine avarii" (Tunku Kyrsyk) – mütoloogilise alltekstiga poeetilise loo üksiku vanamehe ja ootamatult tema ellu ilmuva sõnatu neiu vahel puhkevast armastusest.

„See võitis meie südamed oma lihtsa, ent sügavalt puudutava looga mehest, kes on sattunud elu hammasrataste vahele. Ootamatu õnnetus peatab tema allakäigutee ja annab elule uue mõtte, millest ta kahe käega kinni haarab,” resümeeris žürii.

Peaauhinna väärtuseks on 10 000 eurot, mille pani välja Tallinna linn.

Parima režissööri auhind läks lõunakorealasele Ju-hyoung Lee´le filmi "Ekskavaator" eest. Selle peategelane on endine sõdur, kes käsutati 1980. aastal maha suruma demokraatia eest võitlevate Gwangju üliõpilaste ülestõusu. Aastakümneid hiljem kopajuhina töötades kaevab ta välja veresauna ohvrite jäänused, mis paneb ta üles otsima toonastes sündmustes osalejad – käsutäitjatest -andjateni välja -, et teada saada, kas neid piinab samuti südametunnistus.

Parimaks meesnäitlejaks tunnistas žürii Rhys Ifansi, kes kehastab filmis "Ja enam surm ei valitse siis" kuulsat Walesi luuletajat Dylan Thomast. Parima naisnäitleja auhinna sai Barbara Auer osatäitmise eest Šveitsi filmis "Vaakum", kus ta mängib ema, kelle elu paisatakse pea peale, kui abikaasa annab talle edasi HI-viiruse.

Kaks auhinda pälvis Sulev Keeduse film "Mehetapja / Süütu / Vari" - parima operaatoritöö (Erik Põllumaa ja Ivar Taim) ja muusika (Martynas Bialobžeskis) eest.

Parima stsenaariumi auhind läks Türki filmi "Midagi kasulikku" eest.

Kokku osales põhivõistlusprogrammis 18 filmi.

Debüütfilmide võistlusprogrammi parimaks kuulutas žürii sakslanna Isabel Prahli filmi "Tuhat võimalust kirjeldada vihma", mis kujutab perekonda, kes üritab tagajärjetult leida kontakti end oma tuppa sulgenud 18-aastase pojaga.

„Uutmoodi energia ja värske lähenemise eest ühe laguneva perekonna portreteerimisel,” põhjendas žürii. Auhinna väärtuseks on 5000 eurot, mille pani välja Jameson.

Parima Eesti filmi auhinna sai Rainer Sarneti "November". „Inimeseks olemise ja universaalsete põhivajaduste poeetilise kujutamise eest äärmiselt isikupärase filmikeele kaudu,” kõlas žürii põhjendus. 3200 euro suuruse auhinna pani välja Armin Karu.

Lõputseremoonia leidis aset Vene Teatris. Kuigi võitjad on selgunud, on festivali filme võimalik vaadata veel pühapäeva õhtuni.

Lisainfo:
https://poff.ee/

Toimetas: Soprano
3. detsember 2017, kell 02:51

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga