PÖFF-i elutööpreemia sai Ita Ever

Sündmused

20. pimedate ööde filmifestival (PÖFF) avati suurejoonelise etendusega Nordea kontserdimajas, kus anti välja ka Bruno O'ya noore näitleja preemia Risto Kübarale ning elutööpreemia Ita Everile.

Ita Everi filmikarjäär algas 1955. aastal Reeda osaga Lenfilmis vändatud "Andruse õnnes" ning seni viimane roll on käesoleval aastal valminud draamas "Õnn tuleb magades", vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Möödunud aastal austati teda igal pool seoses teatriga, vähe on neid, kes oskavad kokku lugeda tema rolle. Ita Ever on mänginud 52 filmis," ütles festivali juht Tiina Lokk. PÖFFi elutööpreemia on auhind, mida antakse filmifestivalil alates 2004. aastast.

Bruno Oya nimelise Lahtihüppe preemia pälvis aga Risto Kübar. Auhind on mõeldud näitlejale, kes on suutnud oma tööga silma paista ka väljaspool Eestit. Risto Kübar on viimastel aastatel töötanud teatris NO99 ja Saksamaal, Müncheni Kammerspieles.

"Selle saab näitleja, kellel on jätkunud kuraasi, julgust ja edukust jõuda filminäitlejana väljapoole Eestit," ütles festivali juht Tiina Lokk.

Kübara seni silmapaistvaim filmiroll on peaosa Rainer Sarneti lavastatud filmis "Idioot", mis jõudis ekraanile 2011. aastal.

Festivali fookus on sel aastal Prantsuse filmidel, täpsemalt klassikalistel komöödiatel. Suurele ekraanile tuuakse näiteks meisterkurjategija Fantoom, keda kehastab Prantsuse komöödia kullafondi kuuluv Louis de Funès.

Kokku näidatakse festivali jooksul kümmet prantsuse komöödiat.

20 aastaga on pimedate ööde filmifestival kasvanud kohaliku tähtsusega filmisündmusest rahvusvaheliseks A-klassi festivaliks, mille programmis on üle 200 täispika mängufilmi, rohkelt alaprogramme ja maailma esilinastusi.

kultuur.err.ee

Toimetas: Ronet
12. november 2016, kell 07:24

Videod

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga