Filmiveebi meeskond soovitab: 2015. aasta 15 parimat filmi

Teadaanded

Filmiveebi auväärne kaheksaliikmeline meeskond pani aastavahetuse järel pead kokku, et selgitada välja äsja lõppenud filmiaasta parimad teosed. Kogenud filmikriitikutest ja -huvilistest koosnev juhtkond valis kümnete linateoste seast välja 15 ühist lemmikut, mille vaatamine igale tõsisemale kinofännile rangelt soovituslik on.

TOP 15


1. "Mad Max: Raevu tee"
Esialgselt 1979. aastal kinolinale toodud Max Maxi uusim seiklus on ainuüksi oma lakkamatu tempo poolest klass omaette. Praktilistest efektidest tulvil "Fury Road" on kohene klassika ja märulifilmide etalon, millest räägitakse ka aastakümnete pärast. Tegemist on teosega, mille õiglaseks kirjeldamiseks on ka kriitilisemal vaatajal tarvis ülivõrdeid kasutada. Kokkuvõtlikult: "Mad Max: Raevu tee" on selline film, mille kohta Ralfi isa ütleks "tõeline kino".
Meeskonna keskmine: 8,7/10

2. "Star Wars: Jõud tärkab"
Ka teisel kohal on ühe pikaajalise filmiseeria värske sissekanne. Sedapuhku on tegu ulmeklassiku "Star Wars" seitsmenda osaga, mis viib vaatajad pikkade aastate järel tagasi palavalt armastatud fantaasiamaailma. Andeka lavastaja J.J. Abramsi käe all vändatud "The Force Awakens" sisaldab endas kõike, mida fännid on ammugi ihaldanud – see võrratult vaatemänguline ja kvaliteetne kosmoseooper kannab ilusti klassikalise "Star Warsi" vaimu.
Meeskonna keskmine: 8,3/10

3. "Marslane"
Vanameister Ridley Scotti ("Tulnukas") lavastatud "The Martian" leiab aset, nagu nimestki eeldada võib, samuti kosmoses ega jää vaatemängulisuse poolest teise koha omanikule sugugi pikalt alla. Üllatavalt positiivne ja meeleolukas "Marslane" peaks kõnetama igaüht, keda paeluvad intelligentsed ulmefilmid. Lisada sinna juurde veel Matt Damoni võrratu näitlemine ja saamegi ühe lõppenud aasta parema linateose.
Meeskonna keskmine: 8,1/10

4. "Steve Jobs"
Kui 2013. aasta "jOBS" Ashton Kutcheriga peaosas osutus küllaltki kasinaks portreefilmiks, siis mullune samateemaline biograafia kukkus välja hoopis paremini. Aaron Sorkini eeskujulik stsenaarium, Michael Fassbenderi magnetiline osatäitmine ning Danny Boyle'i stiilne režiitöö teevad ennekõike Sorkini nõelteravale dialoogile toetuvast "Steve Jobsist" ühe meeliköitvama tänavuse teose, mida võib soovitada vaatamiseks ka neile, kes Apple'i toodete asemel lihtsalt headest filmidest hoolivad.
Meeskonna keskmine: 8,0/10

5. "Amy"
Doki- ja muusikasõprade rõõmuks on suurepärase "Senna" autor Asif Kapadia teinud uue puudutava portreefilmi, kus luubi all varalahkunud Amy Winehouse, verinoorelt superstaariks saanud ja kõigest 27-aastaselt alkoholimürgituse tagajärjel surnud lauljatar. Albumi "Back to Black" ilmumisega üheks maailma silmapaistvamaks sooloartistiks tõusnud Winehouse'i tormilisest elukäigust jutustab stiilikindel film ohtrate kronoloogiliselt organiseeritud fotode ja videomaterjalide kaudu, mis kõnelevad nii naise talendist vokalistina kui ka talle saatuslikuks saanud probleemidest sõltuvusega.
Meeskonna keskmine: 8,0/10

6. "Päevavalgele"
Mullusel PÖFFil linastunud Tom McCarthy jõuline tõsieluline draama "Spotlight" kuulub kahtlemata möödunud aasta tähelepanuväärsemate teoste hulka. Tegemist pole pööraselt intensiivse või emotsionaalselt rabava filmiga, kuid käsitletav teema on intrigeeriv ja selles on esindatud terve plejaad võimekaid karakternäitlejaid. On vaid rõõm näha nõnda rikkalikku ja kaalukat draamat, mis vaataja keskendunult kaasa mõtlema paneb.
Meeskonna keskmine: 8,0/10

7. "See jälitab sind"
2015. aasta õudusfilmide vaieldamatu lipulaev "It Follows" on äärmiselt intensiivne atmosfääripõhine hirmulugu, mis juba ainuüksi oma originaalse idee poolest sarnaste žanrifilmide seast selgelt välja paistab. John Carpenteri ("Halloween") vaimus lavastatud stiilne "It Follows" pakatab depressiivsusest ja valust, mis muudab kogu filmi põletavalt nukraks. "See jälitab sind" on õnnestunud õudusfilm, mis vaatajat tõepoolest mõneks ajaks jälitama jääb.
Meeskonna keskmine: 7,8/10

8. "Koodnimi U.N.C.L.E."
Guy Ritchie ("Teemandirööv") lavastatud kaasahaarav möllukomöödia on meie edetabeli üks meelelahutuslikemast tükkidest. Kuigi 2015. aasta filmivalik oli spioonilugude osas üsna rikkalik (teadupoolest ilmus ju ka uus Bondi-film), valisime nende seast parimaks just Ritchie kergemat sorti retrohõngulise komöödia. Kusjuures teose meeleolukus ei tulene niivõrd hoogsatest märulistseenidest, kuivõrd peategelaste vastandlikkusest, mis avaldub nii nende töömeetodites kui ka natuuris.
Meeskonna keskmine: 7,8/10

9. "Joy"
Lavastajatoolis David O. Russell, osades Jennifer Lawrence, Robert De Niro ja Bradley Cooper... kõlab tuttavalt? 2014. aasta alguses Oscareid püüdnud "Õnneteraapia" edu valemit kordav "Joy" on meeletu lugu ühest perekonnast läbi nelja põlve, mille keskmes on tüdruk, kellest sirgub ettevõtlik naine, kes rajab äridünastia ning saab ise oma suguvõsa matriarhiks.
Meeskonna keskmine: 7,5/10

10. "Tuuri lõpp"
Viimasel PÖFFil linastunud "The End of the Tour" on David Lipsky mälestusraamatul "Although of Course You End Up Becoming Yourself" põhinev film, mis räägib sellest, kuidas Lipsky mastaapse romaani "Infinite Jest" kirjutanud David Foster Wallace'iga Minneapolisse tuurile kaasa läks ja temaga mõned päevad koos veetis. Meeste järk-järgult isiklikumaks muutuvad vestlused, millest film täielikult koosneb, on paeluvad ning Wallace nii iseloomu kui mõtete poolest mõistagi intrigeeriv kuju. Ühesõnaga üks neist terastest USA indie-filmidest, mida pole patt soovitada.
Meeskonna keskmine: 7,5/10

11. "Spioonide sild"
Steven Spielbergi lavastajavõimetes ei julge keegi ammu enam kahelda, aga "Spioonide sild" näitab hästi, et vanameister pole jäänud mitte loorberitele puhkama, vaid suudab kinolinal endiselt paeluvaid lugusid vesta. See film on tema jaoks isegi mõnes mõttes tagasitulek, kuna "Spioonide sild" on viimastel aastatel nähtud "Lincolnist" ja "Sõjaratsust" selgelt terviklikum ja kvaliteetsem.
Meeskonna keskmine: 7,5/10

12. "Aeglane lääs"
John Macleani fenomenaalne debüüt, stiilipuhas vestern "Slow West", on eriline maiuspala unustustehõlma vajuma hakanud žanri ja filmikunsti austajaile üleüldiselt, tõestades lüüriliselt, et kuigi vesterne ei tehta tänapäeval tihti, pole see klassikaline žanr täiesti välja surnud või ennast ammendanud. Film peaks imponeerima ka neile, kes vesternidest suurt ei hooli, sest peamine teema – armastus – on sedavõrd universaalne ja ajatu.
Meeskonna keskmine: 7,3/10

13. "Võimatu missioon: Salajane rahvas"
"Mission: Impossible" on üks neist vähestest seeriatest, mis progresseerudes aina paremaks läheb, suuresti tänu Tom Cruise'i isiklikule panusele. Seekordnegi film on nähtavalt tehtud kire ja rõõmuga ning see nakatab kergelt ka publikut. Ekraanilt tulvav meeletu energia ja näitlejatevaheline keemia on selgelt täiesti siiras ning muudab seega vaatamise oluliselt meeldivamaks elamuseks. Cruise on saanud hakkama järjekordse õnnestumisega!
Meeskonna keskmine: 7,3/10

14. "Sicario"
Narkosõjast jutustav "Sicario" on ärev, teostuslikult suurepärane film, mida tuuakse ilmselt ka aastate pärast eeskujuks, kui vaja õpetada intelligentse põnevusmäruli tegemist. Vägagi professionaalselt kirjutatud ja lavastatud "Sicario" on üks äraütlemata toores ja kaasakiskuv film, mis muu seas väga realistlikul moel meelde tuletab, kuivõrd õõvastavad on paigad nagu Juarez, kus toimuvad igapäevaselt brutaalsed tulevahetused.
Meeskonna keskmine: 7,0/10

15. "Jurassic World"
Üksmeelselt seitsme palli peale hinnatud "Jurassic World" on Steven Spielbergi algatatud megafrantsiisi uusim osa, mis töötab hästi nii reboot'i kui ka järjena. Nostalgiast pulbitsev "Jurassic World" on täpselt selline nagu üks korralik võimas seiklusmärul olema peab: vaatemänguline, põnev, majesteetlik. Suviste kassahittide hulgast valides on tegu igatahes ühe etema teosega.
Meeskonna keskmine: 7,0/10


Lisaks ühise otsuse läbi lõplikusse edetabelisse jõudnud filmidele tõi nii mõnigi meeskonnaliige välja ka oma isiklikke lemmikuid, mida teised veel näinud polnud või nii kõrgelt ei hinnanud.

Kaido lemmikud: "Vasakukäeline", "1944"
Cochrane'i lemmikud: "Spioon"
Soprano lemmikud: "Sauli poeg", "Homaar", "Baahubali: algus", "Pahupidi"
Ralfi lemmikud: "Macbeth", "Lammas Shaun. Film"
Raini lemmikud: "Chappie", "Kingsman: Salateenistus", "Terminaator Genisys", "Kiired ja vihased 7"
uLtImAtEcRiTiCu lemmikud: "Everest"
Rassu lemmikud: "Must missa", "Külaskäik", "Terminaator Genisys", "Kiired ja vihased 7"
Leveli lemmikud: "Sipelgamees"



Lingid


Ralfi blogi
Rassu blogi
Cochrane'i blogi
Soprano blogi

Toimetas: Rasmus
4. jaanuar 2016, kell 05:46

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga