Reedel algab 9. Jaapani animatsiooni filmifestival - JAFF

Sündmused

10. - 19. aprillil toimuva JAFFi programmis on veerandsada erinevatesse žanritesse kuuluvat filmi, mis linastuvad Tallinna kinos Artis, Solaris kinos ja Coca-Cola Plazas ning Tartu kinos Ekraan. Kõigil filmidel on eesti- või ingliskeelsed, mõnel lisaks ka venekeelsed subtiitrid. Lastele mõeldud kassifilm "Chi kallis kodu" linastub eestikeelse dublaažiga.

Festivali põhiteemaks on Oscarile kandideerinud või selle auhinna võitnud filmid. Nii linastub Eestis esmakordselt Isao Takahata suurteos "Lugu printsess Kaguyast", mis on üks suurima eelarvega Jaapani animafilme läbi ajaloo. Loomulikult ei puudu auhinnasaajate seast ka tuntud Hayao Miyazaki teosed, millest sellel aastal jõuavad kinolinale "Vaimudest viidud", "Howli liikuv kindlus" ning eelmiselgi aastal saale täitnud "Tuul tõuseb". Sellest, kuidas auhinnatud animaatorite viimased suurteosed valmisid, jutustab dokumentaalfilm "Hullumeelsuse ja unistuste kuningriik".

Auhinnatud on ka lühifilmide programmis linastuvad Kunio Kato "Väikestest telliskividest maja", Koji Yamamura "Mägipea" ning kogumikku "Short Peace" kuuluv Shuhei Morita "Omand", mis on kõik võitnud või kandideerinud Oscarile. Esmakordselt linastuvad JAFFil filmid Jaapani animaklassikast, nimelt lühifilmide programm aastatest 1930-40.

Laienenud teemavalikuga festivalil on täiesti uue programmina kavas filmid Jaapani köögist, milles linastuvad dokumentaalfilm maailma tuntuimast sushimeistrist "Jiro unistab sushist" ning kaks toiduteemalist mängufilmi. Eriprogrammidesse kuuluvad ka koolifilmid, traditsiooniline "Joonistada või mängid" filmivalik ning animakorüfee Makoto Shinkaile pühendatud programm, mille raames näitame väljaspool Jaapanit toodetud animatsioonifilme Makoto Shinkai stiilis, autoriteks Venemaa režissöör Rinat Temirkaev ja Tolgobek Koichumanov Kõrgõzstanist.

Festivali eelviimasel päeval, 18. aprillil toimub Solaris keskuse aatriumis Animemöll, mille raames on võimalik kuulata erinevaid ettekandeid, osaleda töötubades ja animeteemalisel kirbuturul. Viimasele võib tuua näitusele või müüki ehteid, mobiiliripatseid, anime DVD-sid, plakateid, muusikaplaate, animefiguure jms. Animemöllult ei puudu ka cosplay-show, millel osalevad Baltikumi osavaimad kostüümimeistrid.

Kogu festivali jooksul tegutseb Solaris keskuses JAFFi infopunkt, kust saab endale soetada tasuta festivali kataloogi, osta meeneid ning küsida infot. Pileteid saab osta kinode kassadest ja kodulehtedelt. Kindlasti soovitame jälgida ka JAFFi Facebooki lehte, kus viiakse enne festivali ja selle jooksul koostöös Sushimoniga läbi põnevaid loosimisi.

JAFFi toetavad Tallinna ja Tartu linn, Eesti Kultuurkapital, Jaapani saatkond ja The Japan Foundation. Koostööpartneriteks on linastuskinod, Solaris keskus, Apollo, ERR ja SUVA. Festivali ametlik restoran on Sushimon.

Festivali veebilehed:
animefest.eu/JAFF9
www.kino.ee/Events/9JAFF
www.facebook.com/jaff.eu

Toimetas: Soprano
8. aprill 2015, kell 14:46

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga