HÕFFi programm on koos: Sven Grünberg saab festivalilt elutööpreemia

Sündmused

23.–26. aprillil toimuval Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil (HÕFF) pärjatakse elutööpreemiaga nimekat Eesti heliloojat ja instrumentalisti Sven Grünbergi, kes on ennast Eesti inimeste südametesse kirjutanud enam kui saja filmi muusika loojana. HÕFF-i juhi Maria Reinupi sõnul on Grünberg muusikapioneer suure algustähega, kellele elutööpreemia andmine ei tee au ainult Eesti, vaid ükskõik millises teises riigis tegutsevale festivalile.

Grünbergi loomingusse kuulub muusika armastatud animafilmidele nagu "Klaabu" (1978), "Naksitrallid" (1984) ja "Leiutajateküla Lotte" (2006). Ulme- ja fantaasiafilmide sõpradele seostub helilooja nimi kindlasti kõige enam Grigori Kromanovi filmiga "'Hukkunud Alpinisti' hotell" (1980), mille sugestiivse ning ebamaise heliriba kirjutas Grünberg vaid 22-aastasena, tõstes filmimuusika taseme Nõukogude Liidus sootuks uuele astmele.

Grünberg on koostööd teinud ka HÕFFi väisanud kuulsa Poola režissööri Marek Piestrakiga, kelle Grünbergi muusikal põhinevat seiklusfilmi "Madude oru needus" (1986) on peetud ka Nõukogude Liidu vasteks Spielbergi "Indiana Jonesi" seiklustele. Praegu õpetab helilooja muusikat Soome ja Eesti ülikoolides. Ta on Eesti budismi instituudi direktor ning kuulub Eesti akadeemilise orientaalseltsi juhatusse.

Sven Grünberg saab festivali elutööpreemia 25. aprillil kell 18 algaval Eesti filmide esilinastusõhtul. Varem on HÕFFi elutööpreemia pälvinud Shinya Tsukamoto (Jaapan), Adam Mason (Suurbritannia), Andrei Iskanov (Venemaa), Brian Yuzna (USA/Indoneesia), Bill Rebane (USA), Hideo Nakata (Jaapan) ja Tobe Hooper (USA).

HÕFFi filmiprogramm on koos. Viimase filmina on festivali põhiprogrammi leidnud koha paljude filmifestivalide hitiks kujunenud Austraalia ulmemärul "Wyrmwood - surnute tee".
HÕFFi programmijuhi Helmut Jänese sõnul on tegu kindlasti viimaste aastate ühe märkimisväärsema teosega omas žanris, mis põrmustab arusaama zombifilmižanri enneaegsest surmast. "See, millise teravuse ja stiilitajuga suhtuvad noored austraalia lavastajatest vennad Roach-Turnerid teemasse, on lihtsalt kadestamisväärne. Tulemuseks on olematu eelarvega tehtud kaasahaarav zombifilm, mis mõjub viimasel ajal paljuski üleekspluateeritud žanris värskendavalt originaalsena", sõnab Jänes.

Festivali täielik ajakava avalikustatakse 1. aprillil.

Toimetas: Ronet
26. märts 2015, kell 14:07

Videod

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga