Kosmos IMAX kino avatakse 19. detsembril

Sündmused

Täielikult renoveeritud legendaarne kino Kosmos Tallinnas taasavab oma uksed reedel, 19. detsembril filmiga "Kääbik: Viie väe lahing" IMAX formaadis esmaesitlusega Põhja- ja Baltimaades.

Kino tegevjuhi Rein Palosaare sõnul on mitmekordselt põhjust rõõmustada. "Esiteks oleme lõpule jõudnud tallinlastele olulise ajaloolise hoone renoveerimisega, mis on paljude mälusse sööbinud kui kunagine tehnoloogiaime," rääkis Palosaar. "Täna saame öelda, et Kosmos on kunagisele hiilgusele saanud sära vaid juurde, sest IMAXi näol on tegu tehnoloogia viimase saavutusega, mida ei ole siiani veel üheski Baltikumi ega Skandinaavia kinos."

"Avafilmina näitame IMAX HFR 3D formaadis Peter Jacksoni Kääbiku filmitriloogia kolmandat osa "Kääbik: Viie väe lahing", mis üllatab vaatajat arvukate eriefektidega," selgitas Palosaar. "HFR ehk kõrge kaadrisagedus on tähendab sisuliselt sekundis ekraanile paisatavate kaadrite kahekordistamist, mistõttu on teravus suurem ning liikumishägu ei esine. HFR 3D kogemus IMAX formaadis on kahtlemata uus tase kinoelamuses!"

Kokku saab olema kinos Kosmos IMAX kolm saali. Suurimat, 325- kohalist saali, nimetatakse kasutatava tehnoloogia järgi IMAX. Lisaks IMAXsaalile on kompleksis veel kaks väiksemat saali, kummaski 50 kohta. Kosmose kino väikeste saalide nimeks said avaliku nimekonkursi tulemusena vastavalt Kubrick ja Lem. Kubricku saalis on võimalik nautida uusimat helitehnoloogiat läbi Atmos 11.1 ruumilise heli nüansirikka helipildi.

Kinos avatakse ka moodsat Eesti kööki pakkuv restoran Naboo ning tulevikus ka laste mängutuba. Lisaks sellele luuakse kinos tingimused ka piiratud liikumisvõimalustega inimestele.

Kodulehel www.kinokosmos.ee saab registreeruda kinouudiste saajaks. Registreerunutele saadetakse esimesena värsket infot piletimüügi alustamise ning filmide linastumiste kohta.

IMAX: lühend väljendist Image MAXimum.

IMAX-i kõige suurem saladus peitub ekraani suuruses. Ligikaudu 300 m2 suuruse ekraani pildiga katmiseks on vaja lausa kahte 4K digitaalkino projektorit, mis töötavad üheaegselt, tagamaks säravaima ja nüansirikkaima pildi. Pilt on suurem, kui inimese vaateväli ja pildi piir tegelikkusega hajub. IMAX-i helisüsteem on sedavõrd täiuslik, et kuuleks isegi seda kuidas kärbes toa teises nurgas lendab. Filmi vaatamine uues IMAX kinosaalis on elamus, mida tunnetad iga oma keharakuga. Lisaks: https://www.imax.com/about/

Kosmos IMAX hoonest: 1964. aastal avatud Nõukogude Liidu esimene panoraamkino on projekteeritud Ilmar Laasi ja Udo Ivaski poolt. Tollel ajal ulatus ekraani suurus 228 ruutmeetrini. Kohalviibimise efekti saavutati 9-kanalise heli abil, mis kostus saali 96-st kõlarist. See oli tolle aja kõige suurem ja kaasaegsem kinosaal Balti riikides. Aastal 1997 tunnistati kinomaja Kosmos kultuurimälestiseks.

Kosmos IMAX renoveerimise nurgakiviks sai paigaldatud 11. aprillil käesoleval aastal ehtne kosmose objekt – Sihhote-Alini meteoriit, mis langes Maale 12. veebruaril 1947. aastal.

http://kinokosmos.ee/
https://www.facebook.com/KosmosImax

Toimetas: eerik
5. detsember 2014, kell 13:44

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga