Kinos Artis linastuvad Euroopa Parlamendi LUX filmiauhinnale kandideerivad filmid

Sündmused

5. - 7. detsembril toimuvad kinos Artis LUX filmipäevad (LUX Film Days), mille raames linastuvad LUX filmiauhinnale kandideerivad filmid "Tütarlapseiga" (Prantsusmaa), "Klassivaenlane" (Sloveenia) ja "Ida" (Poola). Kõik filmid linastuvad eestikeelsete subtiitritega. Seansid on tasuta.

Euroopa Parlament lõi 2007. aastal filmiauhinna LUX eesmärgiga elavdada avalikku arutelu Euroopa Liidu ja selle poliitikate teemadel ning toetada Euroopa filmide või Euroopa kaasosalusega filmide levikut Euroopa Liidu liikmesriikides. 15 filmiprofessionaalist koosnev žürii kuulutas 10 auhinna nominenti välja juulis Karlovy Vary filmifestivalil, neist valiti välja kolm finalisti. Need filmid linastusid Veneetsia filmifestivali programmis Venice Days, mis koostöös oma partneriga Europa Cinemas kutsub igal aastal 28 noort filmisõpra üle Euroopa Veneetsiasse kursustele "28 korda kino", kus noored saavad lisaks filmide vaatamisele osa aruteludest ning kohtuvad filmiprofessionaalidega. Filmiauhind LUX toetab lõppvalikusse pääsenud kolme filmi levitamist, need filmid varustatakse subtiitritega Euroopa Liidu 24 ametlikus keeles ning neist valmib kõigile liikmesriikidele digi-versioon. Lisaks on Euroopa Parlamendi toel valminud iga filmi kohta õppematerjalid, mis on abiks linastustele järgnevatel aruteludel.

Filmid linastuvad LUX filmipäevadel, mis toimuvad oktoobrist detsembrini kõikjal Euroopas koostöös filmifestivalide, filmoteekide ja kinodega. See ainulaadne piire ületav kultuurisündmus annab Euroopa 28 riigi 24 keelt kõnelevatele kinosõpradele võimaluse vaadata ja jagada kolme tähelepanuväärset filmi, mida seob noorte teema.

5. detsembril kell 17:00 linastub prantsuse mängufilm "Tütarlapseiga" (Bande de filles), mis kajastab teismeliste ja autoriteedi vahelisi suhteid ning toob esile naiselikkuse eri tahud, portreteerides ühe Pariisi eeslinna 16-aastaste tüdrukute kampa. Režissöör Céline Sciamma eelmine mängufilm "Tomboy" linastus mõne aasta eest Eesti kinodes.

6. detsembril kell 17:00 on kavas Sloveenia režissööri Rok Biceki debüütfilm "Klassivaenlane" (Razredni sovražnik), mis süüvib ühe keskkooliklassi väikesesse maailma ja vaatleb noorte probleeme kokkupuutel uue eriti range õpetajaga. Film linastus ka mullu Pimedate Ööde Filmifestivalil.

7. detsembril kell 17:00 linastub viimastel kuudel Eesti kinolevis palju tänulikke vaatajaid leidnud Poola film "Ida". Selles pöörab režissöör Pawel Pawlikowski pilgu Euroopa minevikku ja jutustab loo noorest Poola orvust, kes 1960. aastate algul on oma identiteedi otsinguil.

Vaatajad saavad valida oma lemmikfilmi hääletades aadressil www.luxprize.eu või filmiauhinna LUX Facebooki lehel www.facebook.com/LUX.Cinema.Prize filmi poolt, millele soovitakse anda publikupreemia. Hääletuse tulemused tehakse teatavaks Karlovy Vary filmifestivalil juulis 2015.

LUX filmipäevade avaseansi eel astuvad üles Euroopa Parlamendi liige Yana Toom ja kino Artise poolt tänavu Veneetsiasse lähetatud noor filmihuviline Rebeka Rummel, kes räägib oma kohtumisest linastuvate filmide režissööridega.

Filmide tutvustused leiab kino Artis kodulehelt http://www.kino.ee/Events/luxfilmdays

Lisainfo:
www.kino.ee

Toimetas: Soprano
5. detsember 2014, kell 10:37

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga