Poola fookusega 18. PÖFFi avab Jan Komasa film "Varssav 44"

Sündmused

18. Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali fookuses on Poola film ja kinokunst. Festivali avafilmiks on tunnustatud Poola režissööri Jan Komasa film "Varssav 44". PÖFFi põhiprogramm koos alafestivalidega Animated Dreams, Just Film ja Sleepwalkers ning Industry@Tallinn raames filmitööstusele suunatud sündmused jõuavad huvilisteni 14.-30. november.

Poola fookusega soovib festival teha kummarduse omanäolise filmikultuuriga riigile Euroopas. Festivali direktori Tiina Loki sõnul sümboliseerib Poola filmi tugevust selle ajalooline järjepidevus, pikkade traditsioonidega tugev filmiharidus ning põlvkondade vaheline dialoog. “Kui Eestis räägitaks näitlejate või artistide dünastiatest, siis Poolas ka filmitegijate dünastiatest,” viitas Lokk.

“Need traditsioonid annavad PÖFFile võimaluse tuua Poola fookuse raames vaatajate ette nii märgilise tähendusega klassikuid, noorema põlvkonna filmitegijate loomingut, aga ka maailmakuulsat filmimuusikat,” tõi Lokk välja. Ühtekokku linastub festivalil ligi 15 Poola filmi. “Kui tavapäraselt näidatakse Poola filmikunstist peamiselt 1950-1960ndate klassikat, siis PÖFFi fookus on suunatud 1970-1980ndatele,” lisas Lokk.

Tänavuse PÖFFi avab Poola film "Varssav 44", mis on lavastaja Jan Komasa värske suurfilm, mille tegevus toimub 1944. aastal natside poolt okupeeritud Varssavis. “Tegemist on juba praegu Poola kinoajaloo ühe edukama linateosega, mis esimese kahe nädalaga müünud üle miljoni kinopileti. Film on kütnud üles suuri kirgi ka Saksamaal,” rääkis Lokk. Sarnaselt 2011. aasta debüütfilmile "Enesetapu tuba", mis kujunes tänu oma nooruslikule ja uuenduslikule filmikeelele festivalide lemmikuks, pole lavastaja Komasa end ka sel korral tagasi hoidnud. “Filmikeelelt ja jutustamislaadilt on "Varssav 44" sümbioos traditsioonilisest sõjafilmist ja nooruslikult julgetest ning võimsatest lavastuslikest lahendustest,” lisas Lokk.

PÖFFi raames antakse tänavu esmakordselt välja ka Eesti-Poola filminäitleja ja laulja Bruno Oja nimeline auhind. 1967. aastal pälvis Bruno Oja talle rahvusvahelise tuntuse toonud rolli eest filmis "Keegi ei tahtnud surra" NSV Liidu riikliku preemia. Oma eluaja lõpul lõi Bruno Oja fondi toetamaks noorte näitlejate õpinguid välismaal. Stipendium parimale noorele filminäitlejale antakse välja legendaarse Poola näitleja Daniel Olbrychski initsiatiivil ja Poola kindlustusfirma BCU AMA toetusel. Fond jääb tegutsema PÖFFi raames ning annab Bruno Oja nimelise noore filminäitleja auhinda välja iga-aastaselt. Festivalil linastuvad Ojale Poolas ja laiemalt kogu Ida-Euroopas tuntuse toonud western "Hundiulg" (1968) ning mastaapne omaaegne kinohitt Poola ajaloost "Uputus" (1974), kus Oja mängis koos Olbrychkiga.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november. PÖFFi piletite eelmüük algab 07. novembril kõigis Piletilevi müügikohtades.

Lisainfo:
http://www.poff.ee

Toimetas: Soprano
10. oktoober 2014, kell 14:39

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga