Kino Artis saab viieseks

Sündmused

Solarise keskuse tagumisse nurka peidetud kinol Artis täitub täna viis tegevusaastat. 10. oktoobril 2009. aastal uksed avanud kino haldajaks on Eesti Filmi Instituudile kuuluv OÜ Tallinnfilm.

Viie aasta jooksul on rohkem kui 20 000 seansil linastunud ligi 2700 filmi kogunud üle poole miljoni külastuse. Repertuaari osas Euroopa suunas vaatav kino kuulub alates 2011. aastast Euroopa kinode võrgustikku Europa Cinemas. 2013. aastal valiti Artis 1170 liikmeskino hulgast võrgustiku parima programmiga kinoks.

Kino filmiprogrammis on esikohal Euroopa filmid oma mitmekülgsuses. Nii on ekraaniaja leidnud väärtfilmideks liigituvate süvateoste kõrval põhjamaiseid põnevikke, briti kostüümidraamasid ja prantsuse romantilisi komöödiaid. Aastate jooksul on Artise ekraanile jõudnud suurem osa kodumaistest mängufilmidest, lisaks hulgaliselt dokumentaalfilme ning lühifilmiprogramme, mida teistes kinodes ei näe. Filmide valikul levifirmade maitsest ja vastutulelikkusest sõltuva kinona on Artis oma publikule pakkunud arvukalt eri riikide ja temaatilisi filminädalaid ning korraldanud kõigile vanusegruppidele suunatud filmisarju. Oma koht on ka koolitustegevustel.

Uue tegevusaasta esimesel nädalal algavad Artise kõige pikemate traditsioonidega filmisarjad Mudilaste multilaegas ja Kirjandus kinos, mis mõlemad said alguse juba eelmises Tallinnfilmi hallatud kinos üle 10 aasta tagasi. Mudilaste multilaeka lühianimaprogrammides jätkavad kõrvuti uute filmidega oma ekraanielu vanad armsad Eesti animafilmid. Esimeses sügiseteemalises programmis linastub "Operaator Kõps seeneriigis", et tänada ja meenutada Heino Parsi. Kirjandus kinos alustab hooaega algklassilastele sobivate filmidega "Väike Nicolas" ning "Vahtramäe Emil ja Ida", kuid hooaja jooksul on gümnasistidele kavas ka "Dekameron", "Doktor Živago" ja "Lolita".

Artisesse on juba mitu aastat tee tuttav väärikatel kinokülastajatel, kelle jaoks filmielamust täiendavad huvitavad sissejuhatused kultuuritegelastelt. Samuti on värsketel lapsevanematel traditsioon käia iganädalalses beebikinos. Koolikino egiidi all toimuvate grupikülastustega on sel aastal Artises käinud üle 6000 lasteaia- ja koolilapse.

Kino kuuenda tegevusaasta repertuaaris on filmid, mida Artise publik teab ja oskab oodata. Woody Alleni uue filmi "Maagia kuuvalgel" kõrval jõuab täna ekraanile loodusfilm "Amazonia", järjekorras on Katrin ja Andres Maimiku "Kirsitubakas" esimesest armastusest ning lastele "Kastitrollid", "Väikese Nicolas' suvevaheaeg" ja "Doktor Proktori puuksupulber". Selle aasta sees on kodumaistest filmidest ekraanile tulemas Arko Oki dokumentaalfilm "Allan" ja mängufilm "Nullpunkt", mille režissööriks on Mihkel Ulk. Veel enne Pimedate Ööde Filmifestivali leiab Artise programmist mitmeid filmiüritusi, näiteks täna algav hõimupäevade filmiprogramm, oktoobri lõpus prantsuse näitlejanna ja režissööri Fanny Ardant'i loomingule pühendatud filmifestival Prantsuse kuld ning tavapärane Prantsuse dokumentaalfilmide nädal, mis seekord lahkab sooidentiteedi teemat. Veel enne aasta lõppu jõuavad ekraanile Euroopa Parlamendi LUX Prize auhinnale kandideerivad filmid.

Artise sünnipäevanädala filmivalikus on igaühele midagi, alates Lars von Trieri "Nümfomaani" tsenseerimata versioonist kuni udmurdikeelse noortefilmini. Kinoga viis aastat ühte sammu käinud truu publik on oodatud teisipäeval, 14. oktoobril kell 19:30 Artise kohvikusse sünnipäevasele filmiviktoriinile ja 363 päeva aastas filme vaatama.

Täname kõiki kinokülastajaid, toetajaid, koostööpartnereid ning häid endisi ja praegusi kolleege!

Lisainfo:
www.kino.ee

Toimetas: Soprano
10. oktoober 2014, kell 14:26

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga