Polanski vallutab oktoobris Sõpruse kinosaali

Sündmused

Kino Sõprus korraldab oktoobri alguses Roman Polanski retrospektiivi, rõhutades seal juures fakti, et hea film peaks panema sind unustama, et istud kinos.

Kinokunsti elav klassik, poola-juudi verd Roman Polanski on filmimaailma suurkujude seas üks müstifitseeritumaid. Skandaalset ja geniaalset režissööri võib nimetada tõeliselt rahvusvaheliseks lavastajaks, kelle mitmekülgne looming on mõjutanud juba mitut põlvkonda filmitegijaid, teiste hulgas ka Wes Andersoni, Abel Ferrarat ja David Fincherit.

Polanski mõrudad filmid on värskendavaks vastukaaluks Hollywoodi magusale toodangule – seksuaalset vägivalda ja musta huumorit tulvil, küünilised ja pessimistlikud. Olles ise eluaegne tagakiusatu ja põgenik, on Polanski sidunud filmid sündmustega oma elust ja öelnud, et tema jaoks on eraldusjoon reaalsuse ja fantaasia vahel olnud alati hägune.

10. oktoobril algav retrospektiiv keskendub eelkõige Polanski varasematele filmidele 1960ndatest ja 70ndatest. Varaseim neist Polanski esimene mängufilm, 1962. aasta "Nuga vees", mis on psühholoogiline põnevik paarikesest, kes võtab oma jahi peale n-ö hääletaja. Samuti on kavas 1967. aasta õuduskomöödia "Kartmatud vampiirikütid", mida Polanski on nimetanud oma lemmikfilmiks, sest see meenutab talle elu kõige õnnelikumat aega. Näha saab ka Polanski esimest Hollywoodi filmi, kiidetud põnevikku "Rosemary laps" (1968) ning 11 Oscarile kandideerinud "Chinatowni" (1974), mille peaosades on Jack Nicholson ja Faye Dunaway. Vanade klassikute vahele on ära mahtunud ka üks uus film - 2002. aastal esilinastunud ja pea 60 auhinda noppinud holokausti draama "Pianist".

Vaata Polanski retrospektiivi täielikku kava SIIT.

Toimetas: Soprano
28. september 2014, kell 19:02

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga