Märulistaari Kurt Russelli läbimurdefilm toob HÕFFile tuleviku Ameerika

Sündmused

24. aprillil algav 9. Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival (HÕFF) toob publiku ette 1981. aastal esilinastunud John Carpenteri ulmeklassiku "Põgenemine New Yorgist", mis oli näitleja Kurt Russelli läbimurdefilm.

Kaasahaaravate action-stseenidega postapokalüptiline põnevik viib vaataja aastasse 1997, mil Manhattan on muudetud hiigelvanglaks. Kui presidendi lennuk kukub otse kurjategijate sülle, tehakse sõjaveteranile Snake Plisskenile (Kurt Russell) ülesandeks president ööpäeva jooksul vabastada, sest vastasel korral kaotab ta nii vabaduselootuse kui ka elu.

Teedrajava linatöö lavastaja, stsenarist ja muusika autor on John Carpenter ("Udu", "Võõrkeha", "Tähemees"), kes sai maailmakuulsaks õudusfilmide ajalugu muutnud teosega "Halloween" (1978). Watergate'i skandaalist ajendatud idee ootas ekraanidele jõudmist 10 aastat ning tegi seni vaid Disney stuudio romantilistes filmides osalenud Kurt Russellist hinnatud draama- ja märulinäitleja. Filmiga "Silkwood" (1983) parima meeskõrvalosatäitja Kuldgloobusele kandideerinud Russell tegi Carpenteriga koostööd veel kolmes filmis, viimati 1996. aastal valminud, kuid kinodes põrunud teoses "Põgenemine Los Angelesist". Tema parimate osatäitmiste hulka kuuluvad veel Quentin Tarantino "Grindhouse: Surmakindel" (2007) ja menuka telesarja järgi tehtud Roland Emmerichi ulmefilm "Tähevärav" (1994).

Filmi "Põgenemine New Yorgist" demonstreeritakse HÕFFi alaprogrammis '80s coming back', mis keskendub olulisematele žanrifilmidele 1980ndatest aastatest. Varem on selle raames näidatud teoseid "Robocop" ja "Mad Max 2".

Selgunud on ka HÕFFi tänavune ekstreemfilm!

Selleks on 1988. aastal valminud Hongkongi ja Hiina koostöös valminud linateos "Surmalaager 731" ("Men Behind the Sun"). Teos kujutab hirmutava detailsusega jaapanlaste bioloogilise relva katsetusi vene ja hiina sõjavangide peal kurikuulsas piinalaagris "731".

Taiwani päritolu filmilavastaja Tun Fei Mou skandaalne mängufilm seisab tänini kõige šokeerivamate filmide esireas ja see on keelatud paljudes riikides. Jaapanis tekitas filmi linastus aga niivõrd suure skandaali, et avalikult näidati seda vaid ühel korral ning lavastaja oli tapmisähvarduste tõttu sunnitud põgenema.

Tänase päevani tekitab "Surmalaager 731" palju vasturääkivusi. Seda peetakse nii odavamaitseliseks ekspluateerimisfilmiks kui ka ülimalt tõetruuks ajaloo kujutajaks ühest koletuimast episoodist Teise maailmasõja ajal. Teose mõttelist järjefilmi "Must päike 2" demonstreeris HÕFF 2008. aastal.

Toimetas: Ralf
9. aprill 2014, kell 12:02

Videod

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga