Filmiarvustus: "Imeline Ämblikmees"

Arvamused

Nähtavasti on Hollywood võtnud nõuks hakata filme tegema põhimõttel, mis hullusti, see uuesti, ja seda isegi siis, kui tegelikult midagi väga hullusti polnudki. Nende viimaste sõnadega pean küll esmajoones silmas eesseisvat Batmani rebooti ja mitte eelmise Spider-Mani kolmandat osa, mis oli liiga lärmakas ja raiskas tegelasi.

Uusimas filmis kohtame taas Peter Parkerit, kellel pole veel mingeid supervõimeid, kuid on onu ja tädi, kes mõlemad esialgu elus, lisaks ka veidi rohkem ülbust, kui Raimi Parkeril. Ei ole märkimisväärne üllatus, et ämblik hammustab teda taas, ta saab pärast mõningast ringikekslemist supervõimete vastutustundliku kasutamise õppetunni ja ka esimese vastase. Lugu ei sisalda midagi absoluutselt uut, kuid on jutustatud teisiti, pisut paremini. Samas kestab see üle tunni aja ja vahepeal mõtlesin, kas poleks olnud sobiv saamisloole enam aega mitte kulutada, kuna selle põhipunktid siiski liialt tuttavad. Võib-olla häiris mind ka see, et olen näinud neid sündmuseid juba varasemast filmist, joonisseriaalist ja erinevatest koomiksitest.

Tehniliselt on mõni punkt paremini lahendatud, mõni teine selline, nagu ikka. Näiteks on linnas liikumine ämblikuvõrgu ja tema enda võimete abil palju usutavam ja enam ei tundu, et ta lihtsalt tulistab võrgu kusagile suvallise kohta õhus. Samas on geenimutatsioonid jätkuvalt ühed võimsad asjad. Ei, mul pole sellega probleemi, et puistad inimesele veidi erilist tolmu peale ja voilà - instant lizard. Koomiks ju ikkagi. Küll aga tahaks teada, kuidas mutatsioon Peter Parkeri ketse mõjutas, mis nähtavasti samuti endale ämblikuvõime said. Supermani kostüümi sündroom? Sisaliku CGI pole nii hull, kui mõni varasemalt nähtud pilt arvata lasi, siiski ehk ka mitte ideaalne. Tema inimesetaoline nägu oli kõige võõram, kuid tõenäoliselt oli see teadlik otsus, kuna Connors pidi ka oma sisalikuvormis rääkima ning sisalikulõugadega ei oleks see pruukinud parem välja näha. 3D oli valdavalt ainult selleks, et pilti pisut tumedamaks teha. Tegelikult võis prillid aeg-ajalt lausa peast võtta, ilma et mingit olulist vahet märgata oleks olnud... nojah... prillideta on heledam pilt ja kirkamad värvid. Ei tea, millal see 3D probleem lõpuks lahenduse leiab.

Näitlejad on ok, Garfield ja Stone mängivad oma rollid veenvalt välja ja on näha, et Garfield naudib seda rolli. Rhys Ifans Connorsina oli tasemel ja kuigi ta ei löö Molina mängitud Dr. Kaheksajalga troonilt, jõudis ta üsna lähedale... seda küll seni, kuni temas veel osaliseltki inimest oli. CGI-mudelina polnud näitlejaoskusest lihtsalt eriti abi. Lisaks oleks tahtnud natukene sujuvamat üleminekut teadlase ja superkurjami vahel. Tädi May on enamasti hallipäine vanake olnud, seekord jääb temast märksa noorem mulje, Onu Ben, niipaljukest kui teda enne kuuli saamist filmi jagub, on siiski ikka selline, nagu ta olnud on. Kiita saan filmitegijaid Norman Osborni mittenäitamise eest. Temale viidatakse küll korduvalt, kuid ekraanile ta ei ilmu ja see jätab filmitegijatele rahulikult aega leida järje jaoks sobiv näitleja, kes selle olulise rolli välja peab mängima. Samas loodetavasti jääb ta vähemalt veel teises osas kulisside taga sahkerdajaks, ei tahaks veel uut Goblinit. Ja muidugi on filmis olemas Stan Lee cameo, mis võib üldse kõigist senistest parim olla... kindlasti üks parimaid.

Niisiis - kas reboot õigustas ennast ja kas tasub filmi kinno vaatama minna? No kindlasti õigustas ta end seeläbi, et on loodud uuemale generatsioonile ja toob seeläbi rohkem värsket verd (uusi rahakotte) kinno. Ja kuuldavasti oli Spider-Man 4 puhul raskusi niihästi sobiva käsikirja leidmisega kui ka tootmisega üldiselt. Seega oli selline lahendus ehk tõesti parem. Oleks nad vaid kolmandas piirdunud ühe vastasega ja loobunud emotsemisest ning tantsunumbrist, oleksin ma teisel arvamusel. Kuid kolmanda osaga rikkusid nad sarja liialt ära. Kuid kas minna kinno vaatama? Jah, minge. Ühekordset kinos vaatamist on ta väärt küll. Mõnele meeldib isegi ehk piisavalt, et filmikogusse osta. Ise jäin selle kinoskäiguga rahule, kuid usun, et järjes suudab see ämblik veelgi kõrgemale ronida.

7/10

Arvustuse autor: Cochrane
http://filmifanaatik.blogspot.com/2012/07/amazing-spider-man-2012.html


Toimetas: Soprano
15. juuli 2012, kell 12:09

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga