Möödub pool sajandit James Deani surmast.

Array

30. septembril möödub 50 aastat filmiajaloo ühe kummalisema näitleja - James Deani - surmast. Kõigest 24. aastaselt autoõnnetuses hukkunud Dean jõudis enda lühikese elutee jooksul osaleda vaid kolmes filmis, kandideerides sealjuures kahel korral meespeaosa Oscarile - mõlemal korral postuumselt. Ta on üks kõigest viiest näitlejast, kes on kandideerinud peaosa Oscarile enda kõige esimese rolli eest.
Peale surma sai Deanist meediaikoon, kellest on räägitud palju lugusid. Hiljem on tõestatud, et paljud neist ei vasta siiski tõele.

Näitlejakarjääri algusaastail esines Dean tihti Broadwayl. Enda Hollywoodi karjääri alustas ta kaskadööride abilisena, testides kasutatud tehnika turvalisust.

Tema kohta on palju lugusi räägitud. Deani esimese filmi "East of Eden" lavastaja Elia Kazan (1909-2003) on enda autobiograafias öelnud, et teda tuli kohati ööseks luku taha panna - tema ööelu oli liiga metsik. Samas ei uskuvat ta, et Deani karjääris kunagi mõõnaperioodi ette oleks võinud tulnud.

Palju kuulujutte on räägitud Deani armusuhetest näitlejanna Pier Angeli-ga (1932-1971). Neil olevat olnud isegi abiellumisplaane, kuid Angeli ema olevat neil ees seisnud. Enne enesetappu ütles Angeli, et James Dean on ainus mees, keda ta kunagi on armastanud.

James Deani iidol, Marlon Brando, on enda autobiograafias kirjutanud, et Dean tegi kõik täpselt samamoodi nagu ta isegi. Dean näitles nagu Brando.

Temast on mitmed maailmakuulsad bändid ning muusikud (Eagles, David Essex, Hilary Duff, Madonna R.E.M.) laule kirjutanud või teda enda lauludes maininud.

Aastaid hiljem tehtud uuring tõestas, et traagilise autoõnnetuse hetkel ei ületanud James Dean kiirust - erinevalt sellest, mida koguaeg on arvatud.

Ta on öelnud: "Unista nagu sa elaks igavesti. Ela nagu sa sureks täna."

Toimetas: Taavi
29. september 2005, kell 22:09

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga