Gulabi gäng

Gulabi Gang (2012)

0 / 10

0 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Dokumentaal
Stuudio: Piraya Film A/S, Final Cut for Real, Raintree Films
Riik: Norra, India, Taani
Kestvus: 1 tundi 36 minutit
Lavastaja(d): Nishtha Jain
Kavas:
PÖFF 2013

Statistikale toetudes toimuvat suurte äärmuste riigis Indias iga 20 minuti järel naistevastane seksuaalkuritegu. See põhineb ainult ametlikult registreeritud andmetel ega sisalda paljusid perekonnaringis aset leidnud juhtumeid. Rahutuks tegevaid ja šokeerivaid uudiseid on viimastel aastatel sealt maalt jõudnud ka meediasse, mille abil on selgelt ilmnenud riiklik jõuetus säärasele kuritegelikule korduvusele otsustav piir panna. Üks võimalus vägivalla vastu astumiseks on kodanikualgatuslik omakohus, mida harrastab ka selle filmi peategelase Sampat Pal Devi rajatud Gulabi gäng, mis on roosade saride järgi ära tuntav naisteliikumine. Nende relv on kokkuhoidmine ja bambuskepid, mille lööke on tunda saanud nii ülekohut teinud mehed, korrumpeerunud poliitikud kui ka lodevad väikekülade politseinikud, kes tihti ei tee mitte midagi koduse vägivalla ja vägistamiste vastu võitlemisel.

Sampat Pal on ise ütelnud: „Meile ei meeldi vägivald, aga vahel on see ainus vahend, mis inimesed kuuletuma võib panna.” Ta ise määrati lapsena abielluma, nagu veel paljudes kohtades kombeks, ning koges oma nahal suurperekonna heakskiidul toimuvat naisevastast alandust ja mõnitusi. See pani Sampat Pal Devi otsustavalt vastu astuma meestekeskse ühiskonna domineerimisele ning rajama roosades sarides liikuvaid naiste gruppe.

Nüüdseks koondab Gulabi gäng kümneid tuhandeid naisliikmeid, palju meessoost toetajaid ning nende otsustav ja südikas tegutsemine on päevavalgele toonud palju, muidu varju või karistuseta jäänud naistevastast vägivalda. Nishtha Jaini film on jõuline kinematograafiline sekkumine elementaarsete inimõiguste kaitseks.

http://2013.poff.ee/

Videod

Lingid

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga