Lühiajaline 12

Short Term 12 (2013)

7.67 / 10

3 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Draama
Stuudio: Animal Kingdom, Traction Media
Riik: USA
Kestvus: 1 tundi 36 minutit
Lavastaja(d): Destin Cretton

"Kui oled kellegi kodustanud, siis vastutad tema eest igavesti" – ütles rebane printsile Saint-Exupery jutustuses "Väike prints". Erinevalt Grace’ist ja Mason’ist ei töötanud rebane aga lastekodus, kus kestev hool ja pikaajaline pühendumine pole alati võimalik. Lastekodu on kahe vastandliku palgega sümbol: ühest küljest ühiskonna tõestus iseendale, et ta panustab mingil määral oma õnnetuma saatusega liikmete elu parendamisse, teisest küljest aga tõestus tema jõuetusest tegeleda nende põhjustega, mis üldse neid asutusi sünnitavad. Rebase üllas ideaal "igavesti vastutamisest" on kahjuks taandunud ajutiseks katseks pakkuda peavarju ja tekitada turvatunnet, teadmisega, et paljud neist lastest satuvad tagasi tänavale või oma mittetoimivatesse perekondadesse. Või jõuavad juriidiliselt vanusesse, kus peaksid iseseisvalt edasi liikuma, olenemata sellest, kas nad selleks üldse valmis on.

Grace ja Masoni jaoks tähendab oma hoolealuste käekäigu nägemine ka ülitugevat empaatilist sidet ning vaimset võitlust omaenda raske lapsepõlve kummitustega. Grace’i psüühika pannakse viimse piirini proovile siis, kui asutusse satub Jayden, kahtlase isasuhtega noor intelligentne tüdruk, kelle lugu sunnib Grace’i oma enda lapsepõlve hirme uuesti läbi elama. Ta seisab silmitsi klassikalise küsimusega, mis on vaevanud arvutul hulgal pedagooge, arste ja poliitikuid: kuidas ise elada nii, nagu sa tavaliselt teistele õpetad?

Destin Crettonil õnnestub oma teises filmis (ka esimene, "Ma ei ole hipster" on selle aasta Justi programmis) suurepäraselt see, mida paljud filmitegijad üritavad, aga vähesed suudavad – rääkida minimaalsete vahenditega sammhaaval emotsionaalselt suureks paisuvat lugu. Ta on leidnud ideaalse lähenemise ühiskondades tihti varju jäävatele tumedatele soppidele, tasakaalustades sünget südamliku huumoriga või rääkides sellest läbi kannatajate emotsioonide ja näoilmete, mitte reaalse vägivalla näitamise. Selle filmi ilu ei seisne mitte visuaalses esteetikas, vaid selle tegelaste siiras, ebatäiuslikus lihtsuses ja puhtuses, millega nad vaikselt hinge hiilivad.

www.justfilm.ee

Videod

Lingid

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga