Edu valem

Moneyball (2011)

6.77 / 10

13 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Draama, Biograafia, Sport
Stuudio: Scott Rudin Productions
Riik: USA
Kestvus: 2 tundi 13 minutit
Kinodes alates: 23.12.2011
Lavastaja(d): Bennett Miller

"Edu valem" põhineb tõsielulisel lool Billy Beane’ist (Brad Pitt), kunagisest lootustandvast pesapallitähest, kes ei suuda aga talle seatud lootusi täita ning rakendab oma võidujanu hoopis juhiametis.

2002. aasta hooaja hakul on Billy üsna masendavas seisus: tema tagasihoidliku eelarvega Oakland A tiim kaotab oma järjekordse staarmängija tippklubile (ja mitmekohalisele palganumbrile) ning tema peab meeskonna uuesti kokku lappima, seda väiksema tasu eest. Billyl on plaan iga hinna eest võita. Selleks kavatseb ta kõikuma lüüa senised mängupõhitõed ning võtta kasutusele Bill Jamesi unustatud teooriad. Ta palkab Peter Brandi (Jonah Hill), Yale’i lõpetanud taibuka ja meisterarvutajast ökonomisti.

Mehed panevad mängu oma tarkuse ja tarmukuse ning võtavad kasutusele statistilise arvutianalüüsi, mida pesapalliringkond on kaua eiranud. Peagi jõuavad nad uskumatute järeldusteni ning asuvad jahtima unustatud ja kõrvalejäetud mängijaid, keda ülejäänud pesapallimaailm peab liialt kummaliseks, vanaks, vigastatuks või muidu tülikaks. Tegelikult on igaühel neist väärtuslikud ja tõeliselt alahinnatud omadused. Billy ja Peteri uued meetodid ning nende valitud pealtnäha sobimatuid mängijaid ajavad tagajalgadele nii meedia, fännid kui ka mänedžeri (Philip Seymour Hoffman), kes keeldub igasugusest koostööst.

Uus kogemus ei muuda üksnes senist mängustiili, vaid annab Billyle igas mõttes uue hingamise. Film esilinastus edukalt tänavusel Toronto filmifestivalil.

www.solariskino.ee