Plekksepp, rätsep, sõdur, nuhk

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

7.58 / 10

13 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Põnevik
Stuudio: Working Title Films
Riik: Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa
Kestvus: 2 tundi 7 minutit
Kinodes alates: 09.12.2011
Lavastaja(d): Tomas Alfredson

On aasta 1973. 20. sajandi keskpaigas alanud külm sõda kahjustab jätkuvalt rahvusvahelisi suhteid. Briti Salateenistus (SIS), teise nimega MI6 ehk koodinimega Tsirkus, katsub sammu pidada teiste riikide spionaažiga ning kindlustada Suurbritannia julgeolekut. Tsirkuse juht (John Hurt), keda tuntakse Kontrolli nime all, saadab Ungarisse agendi - Jim Prideaux (Mark Strong). Jimi missioon lendab aga vastu taevast. Tsirkusest sunnitakse lahkuma nii Kontroll kui ka üks tema parimaid leitnante ja terava vaistuga ambitsioonikaid nuhke, George Smiley (Gary Oldman).

Oma naisest Annist võõrdunud Smiley saab peagi kutse ministriabilt Oliver Laconilt (Simon McBurney); valitsuse korraldusel palgatakse ta salaja uuesti ametisse, sest Tsirkusesse on arvatavalt imbunud topeltagent ehk teisisõnu „mutt“, kes töötab Nõukogude Liidu heaks ja ohustab Inglismaa julgeolekut. Noore agendi Peter Guillami (Benedict Cumberbatch) kaasabil uurib Smiley Tsirkuse tegevust nii tänasel päeval kui minevikus. Topeltagendi paljastamisse on segatud ka Smiley aastakümnete tagune kokkupuude salapärase vene meisterspiooni Karlaga.

„Mutti“ ei suudeta kuidagi tuvastada, kuni omal käel tegutsev agent Ricki Tarr (Tom Hardy) võtab ootamatult ühendust oma ülemuse Guillamiga. Türgis salaoperatsioonil viibides armus Ricki petetud abielunaisesse Irinasse (Svetlana Khodchenkova), kes enda sõnul teab üliolulist luureinfot. Samal ajal saab Smiley teada, et Kontroll on „muti“ kahtlusaluste nimekirja koondanud viis meest: ambitsioonika Percy Alleline’i (Toby Jones), kelle koodinimi on Plekksepp; sarmikalt enesekindla Bill Haydoni (Colin Firth) ehk Rätsepa; Roy Blandi (Ciarán Hinds), keda hüütakse Sõduriks; Toby Esterhase’i (David Dencik) kelle koodinimi on Vaenemees; ja – Smiley enda ehk Nuhi.

Veel enne, kui selgub jahmatav tõde, tuleb rahvusvahelisse spioonimängu segatud asjaosalistel maksta lõivu, ja veel millist.

"Plekksepp, rätsep, sõdur, nuhk" on John le Carré menuromaani kauaoodatud ekraniseering. Põneviku lavastas Tomas Alfredson ("Luba sisse see õige"). Stsenaariumi kohandasid kinolina tarbeks Bridget O’Connor ja Peter Straughan.

www.forumcinemas.ee