Koduabiline

The Help (2011)

7.5 / 10

15 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Draama, Komöödia
Stuudio: DreamWorks SKG
Riik: USA, India, Araabia Ühendemiraadid
Kestvus: 2 tundi 26 minutit
Kinodes alates: 11.11.2011
Lavastaja(d): Tate Taylor

"Koduabiline" on sügavalt liigutav ja ajatu jutustus piiridest, millega me vaikides lepime, või mida me vahel välja ei kannata. See lugu räägib, kuidas naised, olgu siis emad või tütred, koduabilised või perenaised, üksteisega suhestuvad. Ja sellest kohutavast tundest, mil ema saab aru, et lapsehoidja mõistab või isegi armastab tema last rohkem kui ta ise...

Just sellistes oludes on üles kasvanud ka tarmukas ning ettevõtlik Skeeter (Emma Stone), kes on tekitanud oma sõprade ja sugulaste seas juba paraja halvakspanutormi sellega, et abiellumisele ja pere loomisele eelistas hoopis ülikooliõpinguid. Pärast kooli lõpetamist suundub ta tagasi oma kodukanti Mississippisse ning näeb kõikjal enda ümber rassismi ning mustanahaliste koduabiliste väärkohtlemist - irooniline küll - oma eakaaslaste poolt, kes olid nende samade armastavate ja hoolitsevate naiste poolt üles kasvatatud. Tundes, et tema õiglustunnet on sügavalt riivatud, otsustab Skeeter panna kirja see, mida ta enda ümber näeb. Kuigi algul ei ole tal kerge leida neid, kes sooviksid oma elust koduabilisena rääkida, on tal vaja leida vaid üks liitlane oma ettevõtmises... Suurimad muutused saavad tihtilugu alguse vaid ühestainsast sosinast.

Film põhineb Kathryn Stocketti samanimelisel debüütromaanil, mille näol on tegu viimaste aastate kirjandusmaailma ühe suurima edulooga, mille raames vaid mõne napi kuu möödudes rääkisid kõik raamatust, mille käsikirja olid tundmatu autori tõttu omal ajal tagasi lükanud ümmarguselt 50 kirjastust. Raamat on saanud ülemaailmseks bestselleriks, ületades edukalt piire, mis asuvad rahvuste ning rasside vahel.

Raamatuga sarnane ülisuur menu on saanud osaks ka filmile. Film on näiteks Ameerika Ühendriikide kinokassadesse kogunud üle 160 miljoni dollari - pole just paha saavutus filmi jaoks, mis ei kubise A-kategooria staaridest ning mis ei saa uhkeldada 3D-formaadi või üüratute eriefektidega. Film on tõenduseks sellest, et inimesi köidab endiselt kaasahaarav lugu...

Filmi kesksetes osades teevad unustamatud rollisooritused Emma Stone ("Rumal pöörane armastus"), Oscari nominent Viola Davis ("Kahtlus"), Oscari võitja Sissy Spacek ("Hannah ja tema õed") jpt. Filmi stsenaariumi autoriks ja lavastajaks on Tate Taylor.

www.forumcinemas.ee