Ära lase mul minna

Never Let Me Go (2010)

8.06 / 10

4 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Ulme, Draama, Romantika
Stuudio: Fox Searchlight Pictures
Riik: Suurbritannia, USA
Kestvus: 1 tundi 43 minutit
Lavastaja(d): Mark Romanek
Kavas:
PÖFF 2010

Pole võimatu, et järgmise aasta veebruaris, kui selguvad järjekordsed Oscari nominendid, leiab end parima filmi kuldmehikest jahtima hakkava kümne linaloo seast ka see kummituslik lugu, mille on filmilindile talletanud muusikavideote lavastamisega jala filmimaailma ukse vahele saanud Mark Romanek.

Romanek, kelle käe all on varem valminud samuti omal ajal PÖFFi programmis koha leidnud psühholoogiline põnevik "Kiirfoto", demonstreerib selle menukirjanik Kazuo Ishiguro samanimelisel romaanil ja Alex Garlandi ("Paradiisirand", "28 päeva hiljem") stsenaariumil põhineva loo ohjamisel harukordset enesekindlust ning mis peamine - kannatlikkust.

See ei ole film inimestele, kes kipuvad kannatama liigse kärsituse all. Sellel filmil on oma vaikne tempo. Sellele filmile on vaja anda aega, et see saaks sulle naha alla pugeda ja siis seal sinu siseorganeid vaikselt närima hakata. Neid samu organeid, mis selles loos on nii tähtsal kohal...

Ruthi, Kathy ja Tommy lapsepõlv on möödunud pealtnäha idülliliselt ühes vaikses maakohas paiknevas internaatkoolis. Vanemaks saades peavad nad toime tulema teadmisega, et neil on siin maamunal täita üksainus, ent see-eest vägagi spetsiifiline ülesanne. See ülesanne - olgu see kuitahes üllas - välistab nende jaoks aga paljud asjad, mida inimesed tavaliselt nii iseenesestmõistetavalt oma õigusteks peavad...

Film ei oleks nii efektne, kui kesksetes rollides ei teeks meeldejäävat tööd briti noorema põlvkonna näitlejate absoluutsesse tippu kuuluvad Carey Mulligan ("Haridus"), Andrew Garfield ("Boy A", "Sotsiaalvõrgustik") ja Keira Knightley ("Hertsoginna", "Lepitus").

Timo Diener

http://2010.poff.ee/