Prohvet

A Prophet (2009)

8 / 10

2 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Draama
Stuudio: Why Not Productions
Riik: Prantsusmaa,Itaalia
Kestvus: 2 tundi 35 minutit
Kinodes alates: 29.11.2009
Lavastaja(d): Jacques Audiard
Kavas:
PÖFF 2009

Suures osas vanglamüüride vahel toimuva tegevusega, peaaegu ainult meessoost amatöörnäitlejatega film kirjeldab 19-aastase Põhja-Aafrikast pärit, kuid islami kogukonnast eemaldunud Malik el Djebena (uustulnuk Rahim) vanglakarjääri.

Vanglat valitseva Korsika gängi hirmuäratav juht Cesar Luciani (Arestrup) valib Maliki tapma Reyebi-nimelist vangi (Yacoubi), kes pakub Malikile seksi eest narkootikume. Malik sooritab veretöö ja pääseb tänu Luciani peaaegu täielikule võimule vangla sisejuurdluse üle terve nahaga. Tänu sellele saab temast Korsika gängi liige, kelle esialgu usaldatakse küll vaid teenija roll ja keda araablasena põlatakse.

Nii vanglaelu kui ka organiseeritud kuritegevuse poliitikat ülimalt üksikasjalikult kujutav "Prohvet (2009)" mõjub nii realistliku kui ka sügavalt küünilise filmina, mis kujutab äärmise asjalikkusega maailma, kus inimene on inimesele hunt. Audiard'i austajad võivad ehk tunda puudust tema varasemate filmide peenemaist psühholoogilisist varjundeist, tema keerukast loojutustamiskunstist ja stilistilisest lopsakusest.

Stéphane Fontaine'i poolt jõhkras raua ja tsemendiga piiratud paletis üles võetud asine filmikeel on nii lööv ja napp kui olla saab. Seda jutustamislaadi katkestavad vaid üksikud kaunistused ja isegi surnud Reyebi külaskäigud sulavad pea täielikult, üldist realismi vaevu kõigutades tervikusse.

2009.poff.ee

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga