Filmiarvustus: "LEGO film"

Arvamused

Loe eriliselt sooja vastuvõtu osaliseks saanud animafilmi "LEGO film" arvustust. Filmi peategelane on Emmet, tavaline ja reegleid järgiv LEGO kuju, keda peetakse ekslikult ülitähtsaks meheks, kes peab maailma päästma. Ta värvatakse võõraste vennaskonda, kes peavad üheskoos peatama õela türanni, aga Emmet pole sellise rännaku jaoks kaugeltki valmis.

"LEGO filmi" võib nimetada pigem õnnestumiseks, eriti kuna ainuüksi filmi pealkirjast jääb mulje, et tegemist megakalli brändireklaamiga. Firmana on Legost muidugi olnud taiplik siduda ennast populaarsete frantsiisidega nagu Star Wars, Pirates of the Caribbean või Harry Potter ning hakata lisaks klotsikomplektidele tootma ka videomänge ja filme, sest see võimaldab lapsevanemate rahakotte hoida tugevas haardes. Samas on "LEGO filmi" suhtes kasulik, et Lego nõnda palju väärtuslikke litsentse omab, sest vastasel juhul puuduks filmist tuntud tegelased nagu Batman, Superman, Gandalf või Han Solo ja see teeks filmi arvatavasti hulga näotumaks.

Pole tarvis rõhutada, et "LEGO film" visuaalselt väga ainulaadne on. Kuna tänapäeval toodetakse rohkem arvutianimatsioone kui ilmselt mõtet, on filmistuudiote tavapärased disainivalikud hakanud tülpimust tekitama, nii et täielikult Legodest kokku pandud värviline maailm, mida "LEGO film" esitleb, on vahepeal päris rikkalik ja üllatusterohke - filmi loojad pole isegi näiteks leekide, vee või suitsu puhul lihtsama vastupanu teed läinud. Kõik on loodud klotsidest (arvutite abiga loomulikult).

Film on hoogne ja lõbus, aga süžee paras tohuvabohu: meeletus koguses on ebaadekvaatseid termineid-nimetusi, mille eesmärk ja tähendus võib jääda arusaamatuks. Kui esimene pooltund on otsekui rusikaga sisse söötnud asjad nagu Master Builder, Piece of Resistance, Lord Business ja Kragle, võib järg käest kaduda. Vähemalt on, mida vaadata, sest pildiliselt on film üpris narkootiline.



Võib tekkida tunne, et "LEGO film" on vägivaldsem kui vaja oleks - kuna tegelased on kokku pandud plastmassjuppidest, tuleb aeg-ajalt ette, et nad jäävad näiteks peast ilma - ja mitte piisavalt vaimukas, aga siinkohal tuleb õnneks appi Batman. "LEGO filmi" kangelasteks on, muide, trobikond mühaklikke meestegelasi ja üks naistegelane, kes kasutab (justkui mõnelt stripparilt laenatud) hüüdnime Wyldstyle ja on lihtsalt üleseksualiseeritud - vist Han Solo on see, kes viitab talle kui "kehale" ja kõigele lisaks on talle rinnad peale joonistatud. Jääb mõistmatuks, miks film ei võiks sooliselt veidi umbmäärasem olla, sest kõik karakterid on niikuinii väikesed kollased objektid ja ega neil mingeid sugutunnuseid pole.

Filmi lõpus toimub üks radikaalne pööre ja otsustada ma ei suudagi, kas see tarvilik on; ühest küljest mõjub see võltsilt ning reklaamilikult, aga teisest küljest ulatab jälle vajaliku emotsionaalse tasandi, mis paljusid vaatajaid kindlasti puudutab. Lisaks: filmis on laul nimega 'Everything Is Awesome', mis üks ärritavamaid asju, mida üle tüki aja kuulnud olen, aga põrgu päralt - see jääb koledal kombel kummitama.

PS. Film linastub ainult inglise keeles, 2D's.

Ralf Sauter

Toimetas: Ralf
11. veebruar 2014, kell 01:48

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga