HÕFF 2011: "Jõle"

Arvamused

Käsikaameraga üles võetud ja ehtsa videomaterjalina esitatavad õuduslood on minus alailma vastakaid emotsioone tekitanud - ühest küljest võimaldab selline formaat väga minimaalsete resurssidega toota igati efektiivse filmi, nagu seda oli üheksakümnendatel revolutsiooniline "Blairi nõiafilm", teisalt tunduvad selle alamžanri esindajad tihti varasemalt nähtute lahjad ja üksluised kordused.

Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmifestivali kolmandal päeval linastunud "Jõle" ehk Fernando Barreda Luna täispikk debüütfilm on üsna ebaambitsioonikas käeharjutus publikuid vapustanud "[Rec]" ja teiste analoogsete handicam-teoste poolt edukalt soojakstambitud mandril. Tehnilisest aspektist proovitakse haarata publiku huvi vabakäelise montaažiga - filmi lõpusündmused reedetakse osaliselt juba alguses ja seejärel keritakse lint tagasi, et vaataja saaks põnevuses jälgida sündmuste käiku, mis selleni viisid. Paraku tekib nõnda vastuolu žanri keskse ideega: panna filmi vaatajat uskuma, et tegu on autentsete filmikaadritega, mis peaks teoorias suurendama alateadvuslikku hirmutunnet. Ometi tegi seda ju isegi "Paranormaalne aktiivsus", mida kogematud filmivaatajad ehtsaks videomaterjaliks pidasid.

Samas ei saaks öelda, et "Jõle" üldine lihtsus oleks negatiivne omadus, sest teadupärast ei ole õudusfilmi lavastamine koduste vahenditega just lihtne ja nõnda pakub found footage'iks maskeeritud lavastus väga palju turvalisust - lõpptulemuseks on pigem keskmisel tasemel koduvideo kui kehvapoolne mängufilm.

Käesoleva filmi peamisteks tegelasteks ongi õde ja vend ning nende ümber on strateegiliselt paigutatud sünge lugematute käikude ja radadega metsatukk, mis meenutab omal moel hekilabürinti klassikalisest õudusloost "The Shining". HÕFF'i nõudlik kinopublik ootab serveeritavast linaloost kahtlemata midagi etemat ja värskendavamat kui klaustrofoobilist ringiuitamist pimedas metsas, kuid arvestades käsikaamerafilmide teada-tuntud efektiivsust lihtsameelsema vaataja raputamisel, ei tohiks "Jõle" pinge poolest valmistada pettumust neile, kelles näiteks "Paranormaalne aktiivsus" hirmujudinaid tekitada suutis.

- Ralf Sauter

Toimetas: Ralf
6. mai 2011, kell 18:17

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga