PÖFF-i arvustus: "Reindeerspotting"

Arvamused

Just Filmi raames linastunud "Reindeerspotting" (alapealkirjaga "Escape from Santaland") sündis Rovaniemi elaniku Joonas Neuvoneni ideest võtta kätte videokaamera ja filmida sellega enda sõpra Janit ning jäädvustada tema narkootikumide kasutus ja kuriteod.

Filmi "Kärbes" DVD helikommentaaris esitab David Cronenberg teooria, et traagilise elukäiguga inimestel on kombeks võtta videolindile episoode oma elust, kuna see aitab neil osaliselt pääseda toimuva reaalsusest - olgu siis tegu narkomaanide, raskelt haigete või mõne lähedase kaotanud inimesega.

Kas on võimalik, et ka Neuvonen soovis videokaamera abil valitud elutee põhjustatavaid raskusi ja sellest tulenevat masendust ja ängi leevendada? See jääb vaatajale selgusestuks, kuid salvestatud videomaterjal ja sellest kokku pandud dokumentaalfilm on omamoodi nagu jälk film või raamat - esitletav on ebameeldiv, kuid samas on raske eemale vaadata.

Vaevu täisealine Jani, kes alustas narkootikumide tarbimist kõigest neljateistaastaselt, soovib kangesti põgeneda unisest ja isoleeritud kodulinnast Rovaniemist, kuna tunneb end seal ellu hammasrataste vahele jäänuna. Õnn toob talle sülle 5000 eurot, kui Jani röövib toidupoe seifi, ja nõnda otsustabki noormees tema elukäiku filmiva Joonasega minna Euroopasse reisima. Koos käivad nad läbi Itaalia, Prantsusmaa, Rootsi ja paljud teised kohad, sealjuures muidugi jätkates heroiini aseainena kasutatava Subutexi igapäevast süstimist. Sitsiilia rannas otsustab Jani, et on aeg enda eluviisi muuta ja murrab pooleks oma viimased süstlad. Kas tal see ka õnnestub, jätan filmile seletada, kuid antud moment kõneleb suurenisti ka Soome enese kohta.

Jani, kes kaamera ees oma tegevust ja toimetusi aktiivselt ja julgelt kommenteerib, ütleb ka, et suur reis Euroopas on talle viimaks näidanud, et aeg on lõpetada süstimine ja et teatud mõttes on tema sõltuvus juuritud Rovaniemis - unises väikelinnas, kus heroiin ei ole saadaval ja kus tänavatel liigub illegaalselt ravim Subutex, mida saab manustada nii nuuskamise kui süstimise läbi. Rovaniemis jagatakse narkomaanidele tasuta retseptiravimeid, et hoida neid Subutexi kasutamast. Pariisis jagatakse narkomaanidele tasuta Subutexi, et hoida neid heroiini tarbimast.

Pärast seansi lõppu kuulsin kahte neiut omavahel Väikese Tomi loosikasti juures filmi omavahel läbi arutamas. Kuulsin, kuidas üks neist kommenteeris: "Nägid, kui rõõmus ta Euroopas reisides oli?". Kindlasti on "Reindeerspotting"-u juures kõige olulisem, et see paneks inimesi mõtlema ja tekkinud mõtteid väljendama.

On dokumentaalfilme, mis sellega suurepäraselt hakkama saavad, ja on dokumentaalfilme, mis jätavad inimesi nõutuks ega toida neid vaimselt. "Reindeerspotting" kui valdavas osas tõeliselt kurb ja samas haarav lugu noorest narkomaanist Janist ei põru selles osas kahtlemata - see väärtus peegeldub filmi esimestest kaadritest, kus Jani otsib parklast autot, mille raadio varastada, kuni lõpuni välja, kus selgub, mis noorukist täpselt sai.

- Ralf Sauter

Toimetas: Ralf
26. november 2010, kell 00:22

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga