Filmiarvustus: "Terminator Salvation"

Arvamused

Lühidalt minu kokkupuutest eelmiste osadega. Kõige esimesena nägin "Terminaator 2: Kohtupäev" (10/10). Aastaid hiljem "Terminaator" (8/10), mis oli väike pettumus, sest teine oli lihtsalt perfektne. "Terminaator 3: Masinate mäss" (6/10) sai omal ajal isegi kinos vaatamas käidud, kus peale actioni ja julge lõpu tõesti midagi polnud. Olen ka üks vähestest, kes viitsis "Terminaator: Sarah Connori kroonikad" seriaali vahtida, ehkki seal midagi huvitavat polnud.

"Terminaator: Lunastus" on parem kui kolmas osa, aga ainult actioni poole pealt, sest sisu jätab täpselt samamoodi soovida. John Connor (Christian Bale) lisati käsikirja hiljem ja seda on märgata. Pealegi jäi neil oluline etapp üldse vahele: kuidas ikkagi sai teismelisest poisinagast vastupanuliikumise juht?

Bale möirgab samamoodi nagu "The Dark Knight"-s. Loodan, et ta igas järgnevas filmis seda karu häält tegema ei hakka. Aasta alguses lekkis internetti audioklipp võtteplatsilt, kus Bale karjus filmi peaoperaatori peale: "Fuck sake man, you're amateur." jne, mida mängiti täispikkuses isegi ühes "Family Guy" osas. Iga kord, kui Bale pidas filmis oma ülitõsiseid kõnesid, siis mõtlesin endamisi, mis stseeni filmimise ajal see kurikuulus sõimamine võis küll toimuda... Klipis ta mainib stseeni Bryce Dallas Howard'ga, kes mängib Connor'i naist. Tema karakter jäi muuseas täiesti ühemõõtmeliseks. Teame ainult seda, et ta on rase ja ravitseb vigastatuid.

Filmi peaosaliseks on hoopis Marcus Wright (Sam Worthington), kellega Connor satub nö. konflikti. Worthington teeb filmis ainsa arvestatava rolli. Kahju, et film oli PG-13, sest seksistseen Marcus'e ja love interest vahel, mis välja lõigati, oleks lisanud just vajalikku sügavust nende kahe armastuse vahel. Lõpus mind ei morjendanud eriti Marcus Wright'i saatus, kuigi ta oli igatpidi sümpaatne. Läbi tema tegelase tuli muidu filmi põhiline sõnum: mis teeb inimesest inimese? Kas süda, hing või midagi muud?

Viiteid esimestele filmidele oli rohkem kui oleks tahtnud nt. kuulsad repliigid "I'll be back" või "Come with me if you want to live". Neid ütlesid vastavalt Connor ja Kyle Reese (Anton Yelchin), mis ei kõlvanud kuskile. Sarah Connor'i kassetid esimesest filmist, mida nüüd John kuulas, olid samuti suhteliselt ebavajalikud. Samas mulle meeldis viide, kui näidati mismoodi Connor oma näkku armi sai, mida nägi vilksamisi 2. ja 3. osa tuleviku Connor'i näos. Ilma Arnie CGI näota oleksin aga väga hästi hakkama saanud.

Režissöör McG tahtis olla liigselt fännidele meelejärgi, kuid ta oleks võinud sisse viia mõne huvitava pöörde. /Filmcast arutasid näiteks teemal, et selle ninnu-nännu õnneliku lõpu asemel oleks võinud Connor robotiks muutuda ja kõik maha nottida!

Action oli muidugi vaatemänguline, kuid käesoleva aasta sci-fi/action tiitlit hoiab endiselt "Star Trek", mille saab ületada vaid jaanipäeval tulev "Transformerid: Langenute kättemaks". Detsembris tuleb aga James Cameron'i "Avatar"...

"Terminaator: Lunastus" ja selle kaks järge tekitavad nüüd huvitava valiku tulevastele põlvedele, kas vaadata filme kronoloogiliselt või sisust lähtuvalt nagu Star Wars. Igatahes minu poolest tehku aga edasi seda uut triloogiat. Äkki läheb isegi paremaks.
7/10



http://filmsmusic.blogspot.com/2009/06/terminator-salvation.html

Toimetas: Soprano
19. juuni 2009, kell 22:21

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga