Filmiarvustus: "10,000 B.C."

Arvamused

Vaese mehe Michael Bay´ks ristitud Saksa päritolu lavastaja Roland Emmerichi filmid on minu silmis alati olnud võrdlemisi head popkornikad, mida ei maksa tõsiselt võtta ja mis sobivad ajaviitevaatamiseks täitsa hästi. Tema viimast lavastaja- ja stsenaristitööd "10,000 B.C." vaatasin ära hoolimata sellest, et filmi rassistlikuks, ajaloolise tõepärasuse poolest käpardlikuks ja lihtsalt halvaks peetakse, olles meelestatud nägema üht järjekordselt halba 2008 aasta meelelahutuskäkki.

Käkk oli ta küll ja ei saaks öelda, et ta väga meelelahutuslik oli, kuid ma küll ei ütleks, et ta nii karmi mahategemist väärib. Kui millelegi plusspunkte anda, siis oleksid need just massistseenid ja eelajaloolisi loomi kujutavad kohad, ja nendele rajanes "10,000 B.C." tugevasti. Mõõkhambuline tiiger ja hiigelsuured raisakotkad oleksid küll pisut lihvimist vajanud, aga mis puutub mammutitesse, siis nemad nägid ikka üle ootuste tõelised välja. CGI on üks asi, millega Emmerich mind jätkuvalt üllatada suudab (ehkki "The Day After Tomorrow" arvutiga tehtud hundid olid suhteliselt koomilised).

Kuna tegu on pea täielikult juhmidele ameeriklastele suunatud lõbufilmiga, mis kubiseb poolearulistele arusaadavast dialoogist, siis ei maksa eriti viriseda selle üle, et kõikidel tegelastel lumivalged hambad olid või et naistegelasel Evoletil (Camilla Belle) lõpus ripsmetušš jooksis (tegelikult ma arvan, et tol ajal isegi mingid algelised meigivahendid eksisteerisid). No minu arust oli ka tobe, et oma hõimu liikmeid päästa üritavad kolm sõdalast kõmpisid üle lumiste mägede ja olid järgmisel hetkel troopilises vihmametsas (mäed veel isegi taustal paistsid) ja poole tunni pärast omakorda kõrbes püramiidide keskel, aga arvestades, missuguste filmistandarditega on tänapäeva publik, ma üldse ei imestagi, et stsenarist(id) lasid laisalt ja kirjeldasid mingi loo kokku ilma ajalooõpikuid lehitsemata.

Film oli ühtlasi küll püüdlik koopia Mel Gibsoni "Apocalpytost" (mida võib juba julgesti ajaloofilmiks nimetada) ja eelmise aasta hitist "300" - veider narratsioon filmis oli täpselt kui David Wenhami loetud, aga polnud üldse 2/10 stiilis film, mida ma arvasin end ees ootavat. Rämps ta muidugi oli, aga tegelikult kõlbas küll. Emmerichi varasemad filmid on siiski aga kümneid kordi paremad ja ta hakkab oma võlu (mida paljud inimesed pole temas tegelikult kunagi näinud) tasapisi kaotama.

Täielikku arvustust loe: http://fletchujafilmid.blogspot.com/2008/04/10000-bc-2008.html

Toimetas: Ralf
1. aprill 2008, kell 15:19

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga