Filmiarvustus: "There Will Be Blood"

Arvamused

Kuna kõik "Boogie Nightsi" ja "Magnolia" kinolinale toonud Paul Thomas Andersoni uusimat filmi muudkui kummardavad, siis otsustasin isegi kinos pilgu peale heita, et ära näha, kas kiidulaul on asja väärt või mitte. No kui film on IMDb TOP 250´s niivõrd domineerival kohal, siis ei olnud eriti mõtet uskuda, et ta mulle kehva mulje jätab... see oli mulle juba enne vaatama hakkamist kindel, et pärast hindan vähemalt seitsmega.

Kuna mul oli kahe sõbraga jälle raju filmiöö, siis hoiatas üks neist ette, et ei maksa just kahe ja poole tunni pikkust ning roppu moodi aeglast filmi vaatama minna, kui oled öö jooksul kõigest kahekümneks minutiks sõba silmale saanud, kuid tegin otsuse ära, et mida ma ikka keerutan, aeg on see üheks 2007 aasta parimaks filmiks peetav linateos viimaks ometi ära näha.

Poleks uskunud, et "There Will Be Blood" mind niivõrd köidab... esimese 20 minuti järel olin küll kindel, et varsti vajuvad silmad kinni, kuid just siis asus Daniel Day-Lewise poolt kehastatud Daniel Plainview tegelane omale kusagil tühermaal naftaimpeeriumi üles ehitama, leidis omale omapärase rivaali kirikuõpetaja Eli Sunday (Paul Dano) näol ja pidi vastu seisma poja naftapuuriplahvatusest põhjustatud füüsilisele probleemile, mida ma ei hakka ette reetma. Ei haigutanud enda mäletamist mööda mitte ühtegi korda, lisaks erinevatele vahvatele süžeeliinidele oli ka niisama põnev jälgida, kuidas Paul Thomas Anderson on 20. sajandi alguse naftaäri kujutanud.

Käis see tolleaegne kinnisvaravärk ikka lihtsalt, tuleb lihtsalt natuke krabisevaga moosida ja ongi maalapp sinu. Tänu niisugusele libekeelsele veenmisele ja läbirääkimisandele õnnestus ka just Daniel Plainview´l omale terve hunnik maad kokku riisuda ja sealt väärtuslikku naftat välja pumbata.

Pole kahtlustki, et Day-Lewis saab Plainview' rolli eest kuldmehikese kätte... Alguses ei tundunud tema rollisooritus just midagi väga vapustavat, kuid paari uue sisupöörde ilmnedes muutus ta aina antagonistlikumaks ja vastumeelsemaks tegelaseks. Temas avaldus kahepalgelisus, salakavalus ja kurjus, mida ei paistnud veel esimese tunni käigus selles pealtnäha toredas ja meeldivas ärimehes kübetki olevat. Day-Lewise näitlemine viimase poole tunni jooksul oli lihtsalt hingematvalt võimas, ja peab tõdema, et tema kõrval üpris kiluna tundunud Paul Dano sai ka hiilgavalt hakkama "pühast vaimust haaratud" prohvetina.

"There Will Be Blood" aga kinogurmaanidele imponeeriva küpsuse ja osava käega tehtud klassikaline draama, kahtlemata on tegu Paul Thomas Andersoni suurteosega ning filmiga, mis Daniel Day-Lewise karjäärile kahtlemata suure tõuke annab. Linateoses leidub ka teatud koomikat, mis filmisõpradele veel ilmselt pikemaks ajaks nalja pakub, eelkõige siis koht, kus Plainview tutvustab lõpus Eli Sunday'le naftapuurimise tagamaid piimakokteiliga võrdlusmomenti tuues.

Ehk mõned raputasid filmi lõppedes pead ja küsisid, kus see veri siis jäi, kuid pealkiri on hulga mitmetahulisem, seega ei soovita filmi vaid neile, kes vägivalda otsivad, vaid tõelistele filmiarmastajatele, kellele see suurteos loodud ongi.

Täielikku arvustust loe:
http://fletchujafilmid.blogspot.com/2008/02/there-will-be-blood-2007.html"

Toimetas: Ralf
26. veebruar 2008, kell 17:34

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga