Steven Spielberg

Cincinnati, Ohio, USA

7.53 / 10

45 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Steven Allan Spielberg sündis 18. detsembril 1946. aastal Ohios, aga kasvas Haddonfieldis, New Jerseys ja Scottsdales, Arizonas. Juba väikese poisina tegi Steven oma isa kaameraga filmi mängurongidest. Kooliõpilasena väntas ta mitu ulmefilmi.

Professionaalse lavastajana saavutas ta edu 1975. aastal õudusfilmiga "Lõuad", mis tõi lühikese ajaga sisse rohkem raha kui ükski teine film. Uued kassarekordid püstitasid tema filmid "Indiana Jones kadunud laeka jälil" ja "ET: Sõber kaugelt", mis tõid sisse üle 700 miljoni dollari. Varasemad rekordid lõi oma korda üle 1993. aastal ilmunud vapustavate eriefektidega seiklusfilm dinosauruste pargist nimega "Jurassic Park", mis võitis ka kolm Oscarit. Samal aastal vändatud holokaustist kõnelev biograafiline ajaloofilm "Schindleri nimekiri" sai aga seitse Oscarit ning Spielberg ise teenis parima lavastaja auhinna.

1996. aastal asutas Spielberg filmikompanii DreamWorks SKG, mille esimene film oli "Amistad". Aastal 1999 tõi Spielbergile teise parima lavastaja Oscari sõjadraama "Reamees Ryani päästmine" Tom Hanksiga peaosas. Hanksiga tegi ta koostööd ka filmide "Püüa kinni, kui suudad" (2002) ja "Terminal" (2004) juures. Sel sajandil vändatud tuntumate teoste hulka kuuluvad ka Spielbergi "Maailmade sõda" (2005) ja "Lincoln" (2012). Kokku on mees lavastanud üle viiekümne filmi, produtseerinud üle saja ja kirjutanud rohkem kui kakskümmend.

Lingid

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga