Cannesi peapreemia Belgiasse.

Array

Äsja lõppenud 58. Cannesi filmifestivali peapreemia, Kuldse palmioksa, võitsid üllatuslikult belglastest vennad Jean-Pierre ja Luc Dardenne filmiga "Laps" ("L'enfant"). Auhinna andsid üle mõne kuu eest Oscari võitnud Morgan Freeman ning Hilary Swank. Vennad Dardenne-d võitsid Kuldse palmioksa ka 1999. aastal filmiga "Rosetta".
Äsjane võiduteos räägib kahest noorest armunust, kes on saanud lapse. Kuid isaks saanud 20. aastane hoolimatu suhtumisega Bruno ei paista enda uues rollis eriti pädevana.

Teise koha preemia võitis ameeriklane Jim Jarmusch filmiga "Murtud lilled" ("Broken Flowers"). Jarmusch on varem kolmel korral (1984, 1989, 1993) võitnud Cannesis vähemtähtsamaid auhindu. "Murtud lilled" on nutikas komöödia keskealisest mehest nimega Don, kes saab ühel päeval kirja, et tal on 19 aastane poeg. Don aga ei tea kellega. Nii siis hakkabki ta kohtuma ükshaaval kõikide enda exidega, et teada saada, kellaga tal siis laps on.
Filmis teevad kaasa paljud tunnustaud näitlejad. Don-i osas astub üles vanameister Bill Murray.

Parimaks lavastajaks tunnistati Michael Haneke, keda peeti peafavoriidiks ka Kuldsele palmioksale. 63. aastasele austerlasele pole see samuti esimeseks korraks Cannesi laureaatide nimekirjas olla. Seekordne võidufilm "Varjatud" ("Caché") on psühholoogiline triller telesaatejuhist, kes hakkab posti teel saama videokassette, millel on kujutatud tema perekonna elu. Filmi peaosades mängivad Prantsuse kino supertähed Juliette Binoche ja Daniel Auteuil.

Parima naisnäitleja tiitli võitis iisraellane Hanna Laslo ("Free Zone") ning parimale meesnäitlejale mõeldud auhinna laureaadiks tunnistati Tommy Lee Jones endalavastatud filmi "The Three Burials Of Melquiades Estrada" eest.

Toimetas: Taavi
22. mai 2005, kell 11:30

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga