Hollywoodi tähesära on kadumas?

Array

Kuigi möödunud nädalalõpp (13-15 mai) tõi Põhja-Ameerika kinodesse mõnevõrra rohkem rahvast kui sellele eelnenud puhkepäevad, siis kokkuvõttes on näha selgeid märke, et rahva huvi on üha rohkem suunatud kodukinole. Eelmise nädala kolme viimase päevaga jätsid kinokülastajad kassadesse ligi 10% vähem raha kui samal ajal aasta varem. See oli juba 12. nädal järjest kui möödunud aasta sama periood on olnud edukam. Alates 1983. aastast, kui sellist statistikat on tehtud, on vaid kaks korda kinokülastuste seas valitsenud veelgi suurem mõõn. Nüüd loodetakse vaid, et Tähesõjad lõpetavad pika languserea.

Kahe nädala eest lootsid paljud analüütikud, et suure-eelarveline "Kingdom of Heaven" suudab kurva seeria lõpetada. Kõik eeldused selleks olid olemas - tunnustatud lavastaja, rahva poolt armastatud peaosaline, võimsad eriefektid, läbimõeldud sisu. Ainus, mis jäi puudu, oli kriitikute ülistav reiting. Õigemini öeldes tegid kriitikud filmi küllaltki maatasa ning reitingupunkte kogunes 100 palli süsteemis vaid 40.
Krõbedaid sõnu kogunes filmi kohta küllaltki ohtralt. New York Daily ajakirjanik Jack Mathews ütles teose kohta lihtsalt "Maitsetult tavaline". Washington Posti filmikriitik Desson Thomson tõi välja ühe omamoodi paralleeli Sõrmuste isandaga nimetades filmi ironiseerivalt "Sõrmuste isand: Legolas kaitseb Jeruusalemma".
Siiski mitte nii kriitiline ei olnud meie enda ajaloohuvilisest kunstnik Raivo Järvi. Eriti kiitis ta kunstnikku ning heliloojat, kuid ajalugu hästi tundva inimesena leidis ta mitmeid filmis läbikäivaid vastakaid stseene, mis tema arvates nii juhtuda ei saanud nagu seda filmis näidati.
"Nautisin filmi vaatamist, kuid Taevane kuningriik jäi siiski unelmaks." lausus ta.
110 miljonit USA dollarit maksma läinud film kogus avanädalavahetusel vaid 19.6 miljonit ning esimese kümne päevaga on filmil kassat vaid 35 miljonit dollarit.

Ka äsjalõppenud nädalalõpult oodati enamat, kuid välja kukkus nii nagu ikka. Kokku jõudis kinodesse, nagu Ameeriklased seda nimetavad, neli Wide Release'i (filmi, mis linastub korraga vähemalt 1000. kinos). Neist edukaim oli komöödia "Monster-In-Law" - üle pika aja üks film, mis suutis talle pandud eeldusi ületada. Jennifer Lopez-i ning Jane Fondaga peaosas kogus film esimese kolme päevaga 23.1 miljonit ning võttis esikoha.
Nädalalõpp kokkuvõttes jäi aga oodatust tunduvalt kesisemaks. Suurimaid "teened" selle saavutamisel on jällegi aga eelpoolnimetatud suurfilmil "Kingdom of Heaven", mis kukkus oodatust oluliselt rohkem. Üleüldse jäid esikohast tahapoole kõik filmid oodatust palju kesisemate numbrite taha.

Juba sel neljapäeval linastub kauaoodatud "Star Wars: Episode III - Revenge of The Sith". Lucasfilmi suurteose potensiaali kardavad ülejäänud stuudiod sedavõrd palju, et mitte ükski neist ei lase järgmisel nädalalõpul välja ainsatki uut filmi. Tähesõdadelt oodatakse üht aegade suurimat avalööki. Erinevalt kahest eelnevast saaga jaost on Sithi kättemaks saanud ka kriitikutelt kõvasti paitada.
Ootame ja näeme.
Samal päeval jõaub film ka Eestisse.

Toimetas: Taavi
17. mai 2005, kell 17:36

Jaga / Prindi

  • Jaga Facebookis
  • Jaga Twitteris
  • Jaga Deliciousis
  • Lisa lemmikutesse
  • Prindi
  • Saada e-mailiga