Tõsine mees

See foorum on mõeldud Filmiveeb.ee filmide kommenteerimiseks.

Moderaator: Meeskond

Tõsine mees

PostitusPostitas eerik » 25. November 2009, 23:31

Tõsine mees
A Serious Man (2009)

"Tõsine mees" on Oscariga pärjatud vendade Coenite järjekordne linateos - loominguline käsitlus usust, perekondlikust vastutusest, hoolimatust käitumisest, akadeemilisest maailmast, surelikkusest ja judaismist ja nende omavahelisest kokkupuutest.

"Tõsine mees" jutustab loo tavalisest mehest, kes otsib selgust maailmas, kus raadioid vallutab Jefferson Airplane ja televisiooni F-Troop. On aasta 1967 ja Midwesterni ülikooli füüsikaprofessor Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) saab abikaasalt Judithilt (Sari Lennick) teate, et naine jätab ta maha. Viimane on nimelt armunud mehe ekstsentrilisse tuttavasse Sy Ablemani (Fred Melamed), kes tundub naisele kaugelt sisukama mehena, kui seda on saamatu Larry. Larry töötu vend Arthur (Richard Kind) magab tema diivanil, tema pojal Dannyl (Aaron Wolff) on probleeme distsipliiniga ning koolist popitegemine on igapäevane, tütar Sarah (Jessica McManus) näppab aga isa rahakotist ninaoperatsiooniks raha.

Samal ajal, kui tema naine ja Sy Ableman muretult ühist elu korraldavad, vend aga järjest suuremaks koormaks muutub, loobib anonüümne ja vaenulikult meelestatud kirjasaatja kaikaid kodarasse Larry tööle ülikoolis. Lisaks kõigele muule pakub viimase aasta tudeng positiivse hinde eest altkäemaksu ja ähvardab õppejõu laimu pärast ühtlasi kohtusse kaevata. Kaunis naabrinaine aga pakub Larryle kiusatusi alasti päevitamisega. Tasakaalu saavutamiseks oma elus otsib Larry abi kolmelt rabilt. Suudab keegi neist teda aidata, nii et temast saaks tõsiusklik ja korralik inimene - tõsine mees?

Peaosas Michael Stuhlbarg, teistes osades Sari Lennick, Fred Melamed, Richard Kind, Aaron Wolff, Jessica McManus, jt.

Filmi lavastajad ja stsenaristid Ethan ja Joel Coen ("Põletada pärast lugemist", "Ei ole maad vanadele meestele").

www.acmefilm.ee

Loe täielikku tutvustust siit
Kasutaja avatar
eerik
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4876
Liitunud: 05. Märts 2006, 00:59

PostitusPostitas Soprano » 12. Jaanuar 2010, 00:09

Terve film on serioosselt huvitav, kusjuures algus ja lõpp pakuvad veel eriti mõtlemis- ja kõneainet. Taaskord elu läbi Coen'te pessimistlike silmade...
Haruldane, et treileris olnud muusika on ka filmis: Jefferson Airplane - Somebody to Love. Sellega seoses oli üks humoorikas stseen, kus vanim rabidest loetles poisile Jefferson Airplane bändiliikmete nimesid.
Kasutaja avatar
Soprano
Filmiveeb.ee admin
Filmiveeb.ee admin
 
Postitusi: 8748
Liitunud: 06. Jaanuar 2007, 05:24

PostitusPostitas hau » 12. Jaanuar 2010, 01:18

Väga hea film jah. Minu jaoks suurim pluss oli kindlasti Coenite stsenaarium, kus kõik oli täpselt paigas ja kõik kõrvaltegelased ja teemad ja dialoogid ja detailid toetasid peateemasid. Lõpp oli muidugi geniaalne. See Goy ja hambaarsti lugu võttis põhimõtteliselt ka kogu filmi kokku, et kuidas Lawrence'it huvitas ainult see hammaste saladus, siis samamoodi peale filmi lõppu esimene mõte oli, et mis siis lõpuks sai, kuigi point oligi see, nagu ka Clive'i isa ütles, et "accept the mystery". (Välja arvatud epiloog) siis loo algus ja lõpp oli ka väga hästi raamitud Lawrence'i poja ja klassikaaslase võlaga ning Lawrence'iga arsti juures röntgenil. Lõpuks said mõlemad probleemid lahendatud, kuigi vihjeliselt ja lahtiselt. Elus on suuremaid probleeme kui väike võlg või ja ei tasu kõike Gopnikulikult üle mõelda. Carpe diem - püüa päeva.

Catch that curveball, JugandiOja.
hau
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4195
Liitunud: 12. Veebruar 2006, 17:22
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitas Soprano » 22. Jaanuar 2010, 19:29

http://www.forumcinemas.ee/podcast/arch ... tml#c28250

Lauri kirjutas:Serious Man is gone, seriously. just eile sai maha võetud. ja samas saan ma Acme otsusest 100%-liselt aru. samadel põhjustel ei ole tulevate filmide all selliseid asju nagu The Informant! või Invictus - ükski stuudio ei taha minna kindla kahjumi peale


Mis nüüd rauls? DVD FTW
Kasutaja avatar
Soprano
Filmiveeb.ee admin
Filmiveeb.ee admin
 
Postitusi: 8748
Liitunud: 06. Jaanuar 2007, 05:24

PostitusPostitas LiveForThis » 26. Jaanuar 2010, 15:20

Jällegi suurepärane must komöödia Coenitelt, kuigi ei tahakski nii väga filmi komöödia lahtrisse asetada. Pigem hoopis must komöödia ilma komöödiata. Sobib? Mõnes mõttes küll? Enda jaoks nagu klapib. ;-)
Stsenaarium oli tõesti filmi tugevaim külg, sest iga tähendusrikas episood täitis üldist mõtet. Larry püüab ja püüab oma elu rööbastele saada, aga ta ei suuda midagi teha. Umbes nagu tornaado filmi lõpus, kus õpetaja ei paistnud suutvat keldriust lahti teha ja Larry poeg vaatas samal ajal lähenevat tuulekeerist.
9/10
Kasutaja avatar
LiveForThis
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4911
Liitunud: 28. Juuni 2008, 15:25
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitas Ralf » 30. Jaanuar 2010, 03:05

Ei meeldinud absoluutselt. Minu jaoks oli see kõigest ebaühtlane kogumik täiesti random stseene täis juudijama mille keskel Coenid üles kasvanud olid. Filmi lõppedes arvasin, et ei saanud lihtsalt aru, kuid IMDb'st inimeste seletusi ja asju lugedes omakorda nagu ka ei paistaks, et miski väga oluline ja geniaalne oleks kahe silma vahele jäänud. Kuuekümnendad olid muidugi suurepäraselt ellu äratatud, Coenid on period piece'ide loomisel meeletult andekad. Aga film ise oli lihtsalt... pask. Arvan, et probleem oli selles, et ootasin midagi täiesti teistsugust.

3/10

veri hakkab voolama

Edit: Filmipäevikus panin siiski 6/10 ära... nii hull ka polnud. Aga petetuna tundsin end küll ja kohe väga.
Kasutaja avatar
Ralf
love <3
 
Postitusi: 13749
Liitunud: 06. Mai 2006, 14:57
Asukoht: Sinu voodialune (väga tolmune *köh*)

PostitusPostitas Malcolm » 13. Veebruar 2010, 01:12

Tänu oma eksistentsiaalsele filosoofiale ja julgele vastakutiminekule elu suurte küsimustega, püüdmata seejuures vaatajale asja ära nämmutada ja kaotamata samas liikuvust, on minu meelest tegu Coenite parima filmiga. 9/11
Kasutaja avatar
Malcolm
Raevunud härg
Raevunud härg
 
Postitusi: 111
Liitunud: 06. November 2009, 15:14

PostitusPostitas LiveForThis » 17. Veebruar 2010, 00:53

Kordan end jälle, aga siiski asja eest. Suurepärane ja kindlasti üks Coenite lemmikuimatest nüüd.
9,5/10
Kasutaja avatar
LiveForThis
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4911
Liitunud: 28. Juuni 2008, 15:25
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitas 0ll » 22. Veebruar 2010, 21:45

Mind huvitab, kui palju taoliseid filme maailma mahub. Kerge kiiksuga tegelased kerge kiiksuga kohtades elavad oma kerge kiiksuga (õnnetut) elu - päeva, nädalat, kuud või aastat. Ma tean, et olen näinud kümneid selliseid filme, aga hetkel ei tule ükski neist meelde. Täpselt samamoodi ei meenu mõne aja pärast ka kõnealune teos.
Kogu film on nagu rabi räägitud lugu mittejuudi hammastest, mis suutis küll korraks huvi äratada, aga ei jätnud endast mingit püsivat märki. See tähendab, et HUVI oli anonüümne ja ajutine - ilma mingi elulise, moraalse või filosoofilise taustata.

Loomulikult võib soovi korral loole sügavust anda ja vägivaldseid paralleele punnitada. Mulle näiteks meenus Vana Testamendi muinasjutt Iobi kannatuste rajast. Kui piiblilool oli karm sisu ja isegi mingi haige moraal: "Piiramatu usuhullus tasub ära!", siis "A Serious Manil" jäi loo jutustamine pooleli (nagu lõpukaadrid mõista andsid)

Kokkuvõttes... nagu Coenite puhul tavaliselt - õnnestunud (samas pisut riskantne - minu tunnustus) näitlejate valik, osav muusikakasutus ja paar päris teravat dialoogi. Kvaliteetne pilt - ilmselt jälle ihuoperaator Roger Deakinsi juures tagasi (ei viitsi isegi kontrollida, parandage kui eksin) Poolhuvitav pilguheit judaismi ja "tüüpilisse 60ndate aastate USA eeslinna".
Aga sellest jääb mulle väheks. Ootan, et film lööks mind pahviks oma visuaalse küljega, erakordsete rollisoorituste, pakuks äratundmis-või samastusmivõimalust, põnevust-närvikõdi, teeks mind kurvaks/rõõmsaks, viiks täiesti uude maailma ja/või annaks koduteele juurdlemiseks kaasa mõne moraalse probleemi või filosoofilise küsimuse. See film ei saa üheski "kategoorias" linnukest kirja (retooriline küsimus "kui palju selliseid filme maailma mahub?" ei lähe arvesse)

- - -

Lugesin suvaliselt mõned arvustused (kõik ülipositiivsed) ja ma ei saa ikka aru, miks see film nii paljudele inimestele korda läheb. Jääb mulje, et keegi ei pane kirja meeldimise põhjuseid, vaid kõigest vabandusi, et filmile maksimaalne hinne põrutada - ikkagi Coenid ju... Kusjuures need vabandused märkisin ise samuti ära... aitasid ka minul hinnet mitu pügalat kergitada...
5/10
Fact is, the law says you cannot touch! But I think I see a lotta lawbreakers up in this house tonight...
Kasutaja avatar
0ll
Bond, James Bond
Bond, James Bond
 
Postitusi: 795
Liitunud: 07. Detsember 2009, 23:25
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitas Malcolm » 23. Veebruar 2010, 00:02

0ll kirjutas:ilma mingi elulise, moraalse või filosoofilise taustata


Muidu intelligentne jutt, aga selle väitega ma küll kuidagi nõus ei ole. Säärased filmid on minu meelest üsna serva peal, kust vaataja võib üsna kergelt mõlemale poole vajuda. Kas siis pidamaks filmi geniaalseks mitmetahuliseks mõistulooks või lihtsalt segaseks uduks. Seda viimast oli selle aasta filmidest minu jaoks "Antikristus", aga "Tõsine mees" jäi teisele poole. Alustades sellest, kuidas karikaturiseeriti nii juudi kogukonda kui USA mõttelaadi, lõpetades asjaliku ja ratsionaalse mehe väikese ristisõjaga paljude üksikute kokkusattumuste ja juhtumistega, mida võiks nimetada ka saatuseks. Usu ja mõistuse rolli suhtestamine oligi filmi filosoofiline taust - mulle meeldis, et nui neljaks ei öeldud ühtegi moraali välja, ent väljendati erinevaid mõtteid. Näiteks väiklusele kalduv võitlemine oma raamide hoidmiseks või väikese võla sättimine elu keskpunktiks, et saada ühel hetkel arsti kõne või läheneva tornaado osaliseks. Või siis ka perspektiivi küsimus, millest rabid oma erinevates maneerides ning kontekstides kõnelesid ning mida kujutas väga ilmekalt muusikapleieri uurimine vanamehe poolt. Ning lõuks - et siis ratsionaalsus või mitteratsionaalsus - oligi ehk filmi parim osa see, et ta jättis oma tõlgenduse tõlgendamise vaatajale, olles samas huvitav ka lihtsalt karakteriuuringuna. Ma loodan, et see põhjendas järgnevat hinnangut. 9/11
Kasutaja avatar
Malcolm
Raevunud härg
Raevunud härg
 
Postitusi: 111
Liitunud: 06. November 2009, 15:14

PostitusPostitas Malcolm » 23. Veebruar 2010, 00:05

Malcolm kirjutas:Ma loodan, et see põhjendas järgnevat hinnangut. 9/11


Unustasin muidugi, et olin seda juba ülevalpool maininud. Andke andeks. See kolmas postitus ka.
Kasutaja avatar
Malcolm
Raevunud härg
Raevunud härg
 
Postitusi: 111
Liitunud: 06. November 2009, 15:14

PostitusPostitas Ralf » 23. Veebruar 2010, 19:12

0ll kirjutas:Kui piiblilool oli karm sisu ja isegi mingi haige moraal: "Piiramatu usuhullus tasub ära!", siis "A Serious Manil" jäi loo jutustamine pooleli (nagu lõpukaadrid mõista andsid).

Mina tooksin siin kindlasti paralleele rabi poolt räägitava jutuga hambaarstist. Larry's tekitab see kõvasti pahameelt, et lugu nõnda olulise koha pealt lõpeb, ja rabi kostab seepeale: "Who cares?" - samamoodi ütlevad meile Coenid siis, kui film õige kliimaksita läbi saab. Minu jaoks räägib see film üldjoontes karmast, kuigi selle filosoofilisi alatoone adresseerides oleks see kindlasti üsna triviaalne lähenemine.

Filmile algselt 3/10 andes olin kahtlemata liiga karm, sest vähemalt kuue vääriline on see kindlasti.
Kasutaja avatar
Ralf
love <3
 
Postitusi: 13749
Liitunud: 06. Mai 2006, 14:57
Asukoht: Sinu voodialune (väga tolmune *köh*)

PostitusPostitas rauls » 08. Märts 2010, 23:41

Acme koduleht näitab hetkel, et film jõuab siiski kinodesse, alates 30.04. Kas on asi selles, et nad on unustanud selle maha võtta või siiski näeb "A Serious Man'i" suurelt ekraanilt? :?
Kasutaja avatar
rauls
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4385
Liitunud: 27. August 2008, 23:34

PostitusPostitas eerik » 14. Aprill 2010, 11:53

30. aprillist Artises!
Kasutaja avatar
eerik
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4876
Liitunud: 05. Märts 2006, 00:59

PostitusPostitas rauls » 14. Aprill 2010, 21:18

eerik kirjutas:30. aprillist Artises!
Sita filmivalikuga aprill kinos muutus ühtäkki üliheaks! Ootasin üliväga selle teose linastusmist. Võib vaid ette kujutada, kui heaks selline uudis mu tuju tegi 8)
Kasutaja avatar
rauls
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 4385
Liitunud: 27. August 2008, 23:34

Järgmine

Mine Filmid

  • Statistika
  • Kes on foorumil

    Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 62 külalist

cron