Algatuseks väike pühendus. Me kõik kirjutame netis - oma lõbuks veel pealegi - ning siin ei oodata kelleltki korrektsust, mis oleks võrdväärne ametliku dokumendi või lõpukirjandiga. Selles pole midagi katki, kui ei kasutata ainult täislauseid. Viimased ei pea algama, viksult ja viisakalt, vaid suurte algustähtedega. Kursiivi õigel määral kasutades jääks kõigi kaelad lugedes kangeks. Kui mõtete ja lausete piirid on arusaadavalt eristatavad, siis juba oletegi andnud minimaalse vajaliku panuse, et teie idee oleks ka teistele hoomatav. Isiklikult ei pane kellelegi pahaks hetkelisi ajuapse (ise roogin iga sissejäänud debiilsuse kohta välja ca 5).
Paar üleüldist soovistus oleks sellised (ilmselt järgivad kõik neid niigi): 1) Lugege kirjutatud tekst enne postitamist kord läbi. Minul isiklikult on seda pagana keeruline teha, ma olen hetk tagasi neid mõtteid just mõelnud ja need on mul sedavõrd värskelt meeles, et puhtalt teksti nägemise peale lippavad silmad sedavõrd kiiresti üle, et mingid totrad vead võivad üleliia olla, samal ajal kui terved sõnad võivad kogemata vahele jääda. Aga üritage, tuleb kasuks. 2) Kui kõhklete õigekirjas googeldage mõlemat varianti. Rohkem ja enamasti ka usaldusväärsematel lehtedel esinev viis on ilmselt õige.
Mõned lihtsad reeglid, mis katavad küllaltki suure osa süstemaatiliselt korduvatest vigadest.
-gi/-ki
-gi/-ki liide käib alati sõna lõpus, käändelõppude järel. Kõnekeeles võib küll öelda kellegiga/millegiga, kirjutades on korrektne vaid kellegagi/millegagi. "Maksuametnikul oli kokkusaamine kellegagi."
-ja
-ja liide väljendab tegijat. Mõnel juhul on seda ekslikult kasutatud ka tegevuse puhul. Käia - tegevus; käija - tegiga. "Maksuametil tuli peale käia ka kodukäijale."
-mata
Mõned kirjutavad -matta (riietumatta; naeratamatta; nilbitsematta). Kõlab küll nii, kuid tegelikkuses on -mata's vaid üks T (riietumata; naeratamata; nilbitsemata). "Kodukäijal õnnestus, tähelepanu äratamata, maksuametnik maha matta."
Mõttetu
See on ka kummaliselt püsiv tüüpviga. Kasutage -mata'st ülejäänud T siin ära. "Makusametnik oleks väga mõttetu mees, kui ta tuleks kodust välja labidata."
Efektne
Ei midagi liiga keerulist. Paljud kirjutavad effektne. Viga tuleb ilmselt sellest, et teatakse ing.keelset terminit effective. Eestis keeles on efektne siiski vaid ühe F'ga. "Maksuametnik kaevas end maapinnale Kill Bill's nähtule võrdväärse efektsusega."
Loodetavasti annavad ka teised oma panuse kõigi õigekeele taseme tõstmiseks. Mina lõpetasin keskkooli mitu aastat tagasi ja olen selle aja peale juba liigagi palju unustanud. Pole ka mingit head alusmaterjali. Muidu aga - mida vähem on põhjust siia teemasse postitada, seda lahedam.
-------------------------------------------------
Järgi = kohaselt, vastavalt; põhjal, alusel.
Nt: Kokaraamatu järgi tuleks lisada 1 tl suhkrut. Võlaõigusseaduse järgi on pretensiooni esitamise aeg 2 aastat.
Järele = kannule, üle.
Nt: Uuri järele (mitte järgi). Võtsin tema järele sappa. Ehitusmaterjale jäi järele.
Vahest = ehk, võib-olla.
Nt: Vahest teda polnudki seal?
Vahel = mõnikord.
Nt: Vahel ma tahaksin heljuda, heljuda... ;)
Enamik = suurem osa.
Nt: Enamik kirju jõuab adressaadini. Enamikul elanikest on arved õigeaegselt makstud.
Enamus = arvuline ülekaal.
Nt: Juuksurid on valdavas enamuses naised. Töötajate enamus toetab pr Nõmme kandidatuuri.
Õigesti = õigel moel, nii on õige.
Nt: Sa vastasid õigesti.
Õieti = õigupoolest.
Nt: Ma õieti ei teagi seda lugu. Läksin koolitusele õieti üksnes Juhani pärast.
Kuna = sest. Ärge kasutage sõna "kuna" tähenduses "millal":)
Kunas = millal.
Nt: Kunas sa reisilt tagasi jõuad?
Üks levinud vigu on veel sõna "kumb" käänamine. Ainsuse omastav on "kumma", mitte "kumba". Kumb-kumma-kumba.
Vale: Kumbasse majja ma lähen? Õige: Kumba majja ma lähen?
Vale: Kumbas majas ta on? Õige: Kummas majas ta on?
Lühendid:
pr, hr, prl, dr lause sees väikese tähega ja ilma punktita;
grammi lühend on g, mitte gr;
miljoni lühend on mln, mitte milj; miljard on mld