Maja, mille Jack ehitas

See foorum on mõeldud Filmiveeb.ee filmide kommenteerimiseks.

Moderaator: Meeskond

Maja, mille Jack ehitas

PostitusPostitas JazZ- » 03. Juuli 2018, 23:31

Maja, mille Jack ehitas
The House That Jack Built (2018)

1970-ndate Ameerika Ühendriigid. Me näeme äärmiselt intelligentset Jacki läbi 5 sündmuse, viie mõrva, mis lasevad Jacki defineerida kui sarimõrtsukat. Me näeme seda lugu Jacki silme läbi. Tema näeb aga igat mõrva eraldi kunstiteosena, ka siis, kui tema väärtegu tekitab talle ümbritsevas maailmas probleeme. Hoolimata faktist, et lõplik ja paratamatu politsei vahelesegamine on juba väga lähedale (mis samal ajal nii provotseerib, kui ka pingestab Jacki), on ta vastupidiselt igasugu loogikale valmis minema üha suurematele riskidele.

Filmi vältel kogeme Jacki kirjeldusi oma isikliku seisundi, probleemide ja mõtete kohta läbi tema pidevate jutuajamiste tundmatu Vergega, kes on groteskne segu targutusest segamini peaaegu lapseliku enesehaletsuse ning süvaanalüüsiga Jacki ohtlikust ja riskantsest tegevusest.

Lugu jälgib äärmiselt intelligentset sarimõrtsukat Jacki 12 aasta vältel ning kirjeldab mõrvasid, mille käigus Jack sarimõrtsukaks areneb.

Loe täielikku tutvustust siit
Kasutaja avatar
JazZ-
Aasta foorumlane 2018
Aasta foorumlane 2018
 
Postitusi: 3827
Liitunud: 19. Aprill 2009, 19:19
Asukoht: Tallinn

9/10

PostitusPostitas Ralf » 19. Oktoober 2018, 04:48

Minu üks selle aasta suuri kinoelamusi. Elagu Lars von Trier ja tema hullumeelne fantaasia!
Ootasin filmi juba enne, kui see Cannes'i filmifestivalil esilinastus ja umbes 100 solvunud tossikest saalist poole pealt põgenema olid sunnitud. Seda arvestades ma eeldasin, et film osutub minugi jaoks väga rängaks (noh, "Antikristuse" tasemel rängaks), aga ma ei ütleks, et film on hämmastavalt vastik, tänapäeval näeb telesarjades umbes sama brutaalseid tegusid. Stseen pardipojaga, mida PETA vist uuris isegi, pani küll kergelt nihelema.
Filmi võib võtta niisama peatükkideks jaotatud narratiivina sarimõrvarist, lugu haarab ja töötab ka sügavama vaatluseta. Minu üllatuseks osutusid teatud stseenid ja detailid vaimukateks. Näiteks pani mind muhelema stseen, kus Jack külastab võõrast naist ja teeskleb, et on politseinik, et naine ta sisse laseks. Sedalaadi filmides on sarimõrvarid reeglina ratsionaalsed geeniused, kellel on usutavad valed kohe varrukast võtta, nii et naljakalt mõjus sadist, kes on veel amatöör ja kelle jutt muutub iga valega aina jaburamaks.
Matt Dillon oli igati tip-top valik peaossa, ta ju on mänginud mitmetes tõsisemates filmides allakäinud tüüpe, aga tal on samas poisilikku sarmi. Ja ma arvan, et ta oskab vajadusel päris humoorikas olla, mida see lugu kangesti vajas teatud hetkedel.
Mis filmi aga eriti paeluvaks tegid, olid võrdlused Lars von Trieri enda karjääriga, mis vaadates paratamatult tekkisid. Film mõjus läbini introspektiivselt, olen veendunud, et von Trier näitab läbi Jacki vaatajatele iseennast ja ilmselt tunneb, et teda kui kunstnikku ootab samasugune saatus nagu Jacki. Jacki räägitud lood siin filmis keerlevad naissoost ohvrite ümber ja von Trier on senimaani teinud filme enamasti naistest. Samuti on Jackil OCD, nagu ka von Trieril vist. Neurootikud on nad kindlasti mõlemad. Jacki lugu ja loomulikult mõttekäigud seoses kunsti olemusega peegeldavad väga lavastajat ennast ja see tasand rikastab filmi meeletult.
Epiloog oli lihtsalt ootamatult crazy.
Ja see muusikavalik, hahaha! "Hit the Road Jack" lõpus oli kirss tordil ja "Fame" kummitab siiani.
Kasutaja avatar
Ralf
love <3
 
Postitusi: 13749
Liitunud: 06. Mai 2006, 14:57
Asukoht: Sinu voodialune (väga tolmune *köh*)

Re: Maja, mille Jack ehitas

PostitusPostitas Forzelius » 31. Oktoober 2018, 13:57

Wowow, meeldis väga. Jäin lõputiitrites ootama spetsiaalselt seda loomi puudutavat kohti. Väga kütkestav teekond kuigi ei saa salata et ka jälk. Lõppvaatus oli äge. Dillon kandis rolli päris hästi.
PiltPiltPilt
Kasutaja avatar
Forzelius
Ristiisa
Ristiisa
 
Postitusi: 13222
Liitunud: 22. Mai 2005, 21:22


Mine Filmid

  • Statistika
  • Kes on foorumil

    Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 73 külalist

cron