hint [22. Aprill 2012] kirjutas:Ise lõpetasin ära
Survivor hooaja
20. Hästi tehtud ja õnnestunud reality TV võib olla ikka väga hea ja põnev meelelahutus. Mu eelnevad kogemused selle zanriga olid 10kond aastat tagasi telekast Survivori esimese hooaja vaatamine, Eesti oma Robinsonite hooaeg ja Baar. Peale seda zanri maine muutus kuidagi naeruväärseks, eriti veel meil siin väikses riigis, kus igasugused Farmi-Gabrielid ja Baari-Kristjanid said üleöö väga ärritavateks pseudostaarideks, seega peale seda olen heaga igast realaity showdest eemal hoidnud(välja arvatud Amazing Race Eesti episood).
Kui ma aga väikse
Penn Jillette austajana kuulsin, et ta osaleb see hooaeg mingis
Celebrity Apprentice nimelis sarjas, tekkis huvi näha, kuidas tal seal minna võiks. Kuigi paratamatult sai selgeks, et sari on suuresti stsenaariumi-põhine, venib hullemini kui Superbowli finaalmängu ülekanne, ja et enamik nähtavaid reaktsioone ja konflikte on õhust imetud ja hea montaaži töö, sai siiski uudishimu minust võitu ja iga esmaspäev sai jälle uue osa kallale asutud. Kes iganes selle formaadi välja mõtles, on äriliselt igas küljest täielik geenius. Donald Trump saab iga pühapäeva õhtu parimal ajavahemikul 2h järjest reklaami ja isiklikku mainekujundust meeletute reitingute ees kümnendat aastat jutti, lisaks iga üksiku episoodi võib ära osta suvaline firma ja saada veel omakorda sellest episoodis 2 tundi oma tootele või margile reklaami. Lisaks kõik seda müüakse heategevuse sildi all. PLUSS sul on veel kohal erinevad kuulsused. Ja mis kõige parem, inimesed vaatavad seda reeglina ilma teadlikult endale teadvustamata, et see on reklaam, kuna reklaamiväline sisu on selle unustamiseks reeglina piisavalt huvitav.
Kuigi kuna vaatamise isu iga järgmise episoodiga kergelt alanes, kuna toote formaat sai aina selgemaks ja sattusin siit-sealt natuke lugema, et just kui kuramuse stsenaariumi-põhine silmakirjalikult kokku monteeritud show see on, siis mingi kerge pisik jäi külge ja mõistsin, et realaty formaati ajaviiteks kõlbab vaadata küll. Teades kolme fakti: a) Forzale meeldib Survivor väga ja meil on mõnevõrra sarnane maitse, b) kõikidest inimestest,
0ll ise kunagi ammu kiitis, ja c) 10kond aastat tagasi mulle S1 tegelt väga meeldis - sai siis S20 vaadatud.
Ütleme nii, et selle CA hooaja vb sunnin end huvi pärast lõpuni vaatama, aga rohkem ma seda sarja küll ei vaata. Kõik mis ma enne CA kohta negatiivset ütlesin, seda on Survivoris vähem. Kuigi tundub, et sarja korraldajad annavad oma parima sarja suunamiseks soovitud rajal, siis siiki pole neil täieliku kontrolli JA reeglina see soovitud rada tagaks huvitavama ja parema meelelahtuse minule kui televaatajale. Ma oletan, et väga olulised võistlused ikkagi valitud kaaludes teatud mängjate tugevusi ja nõrkusi lootuses saada soovitud tulemus, või et produtsendid üritavad võimalusel alati tekitada kunstlikult konflikte jms, aga ma keeldun uskumast produtsentidel olevat väga palju sellest rohkem kontrolli mängu käigu kohta. Valeliku montaaži väiksem osakaal on otses seoses stseenariumiga - sest kui asjad ei läheks päris plaanipäraselt, tuleks ju panna nad välja nägema nii, et nad ikkagi oleksid läinud. Vähem plaane, vähem vajadust. Lisaks erinevalt CA'st sai saa montaažiga võltsida terve võistluse lõpplahendust, CAs annab vaataja oma subjektiivse hinnangu sõltuvalt sellest, mida neile näidatakse ja mida räägitakse. Survivoris on kõik must-valge, saad ainult väga ühepoolseid võistlusi panna välja nägema nagu ilged napikad olid ja muu siuke for better TV stuff. Samas inimestevehelistes konfliktides või karakerite näitamisel on reality TVs editing muidugi huge, et kuidas kedagi on vaja rahvale näidata, kes mängib kaasa, kes mitte, aga seda on niikuinii oodata. Ja muidugi venivus - ei veni nagu tatt, normaalnem tempo on. Jeff ei kruvi seal pinget häälte lugemisel 15 minutit jutti ja mui lolle ärritavad võtted on vähem.
Igastahes jah, mulle meeldis see Survivor hooaeg 20 sitta kanti ja ma vaatan neid veel, kuni ma lõpuks ära tüdinen. Kahjuks paljud hooajad on minu jaoks nüüd portsu jagu spoilitud(ja just paljud need, mida peatakse parimateks), kuna hooaja lõpuks oli enamvähem kõigi 20 osaleja tulemused oma eelnevas(eelnevatel) hooajal kuskilt lausest läbi jooksnud ja mul teada.
Hooaja lõppedes kuulsin, et
Boston Rob vs Russell rematch saigi
hooaeg 22 teoks(see pole spoiler, seda hooaega reklaamitigi sellega). Kuna tegu on vast kahe 20. hooaja säravama/huvitavama tegelasega, siis vaatasin see NV 22. hooaja kohe otsa. Muide lugesin, et algne plaan oli Robi asemel
avahooaja Richard panna Russelli vastu, aga seda kriminaali ei lastud riigist välja.