Inspireerituna sellest
postitusest tekkis tahtmine üle pika aja siia midagi kirjutada.
Kuna ostsin mingil hetkel kokku rohkem koomikseid, kui lugeda jõudsin, otsustasin peale Aussiest tagasitulekut sellele hobile piduri peale panna. Pigem siis ostmise osale. Seega piinab mind juba päris pikalt teadmatus, mis Hellboy ja BPRD universumis juhtunud on. Viimane kord paistis maailm olemas taaskord pidurdamatus allakäigus, lõppsihtmärgiks totaalne häving.
Mignola (ja tema poolt valitud abiliste) joonistusstiil, nende poolt üles visandatud lugude ulatus ning see, kui paeluvaid häid, halbu ja lahedalt ebamääraste motivatsioonidega karaktereid nendes kohtab, ei ole minu jaoks ühegi teise koomiksi näol väärilist vastast leidnud.
Praegu olen riiulilt käsile võtnud
Sandmani. Neil Gaimani looming ei mahtunud küll mu lemmik raamatute hulka, kuid ühe kõige sümpaatsema kirjanikuga on tegemist sellele vaatamata. Millegipärast oli mul tunne, et peaaegu pooled foorumlased tõid mõne ta raamatu lemmikute hulgas esile. Asja uuesti üle vaadates selgus, et tegelikult see nii siiski polnud. Üksnes JazZ- armastab Gaimani loomingut topeltsuure kiindumusega.
Sandman on kindlasti parim asi, mida tema loomingust olen lugema sattunud. See on ühtlasi ka kõige suurem ja võimsam lugu, mille raamidesse mahub ääretult lai valik erinevaid teemasid ja väiksemaid lugusid. Terved kontseptsioonid, mis vormistatakse väga inimlike vooruste ja pahedega tegelasteks; religioonid; kirjandusklassika, ning selle klassika autorid; tuntud ja seni mitte kuskil nähtud lood - kõik nad mahuvad Sandmani maailma ning kõigele keerab Gaiman peale mingi vaid talle omase vindi. Ta lugudel on mingi täiesti eriline atmosfäär - vaid õrna maagiliste elementidega realism, mis eskaleerub alati kuidagi hiilivalt ja peaaegu märkamatult vohavaks fantaasiaks. See gaimanilik käeskiri väga selgelt ka Sandmanis olemas. Täiesti argised asjad, milles on mingi eriskummaline maagia ning kõige suuremad ja fantastilised... kontseptsioonid, mille Gaiman suudab tuua argisele tasemele. Paremini ma seda sõnastada ei oska, kuid see on miski, mida vaid tema suudab teha sedavõrd puhtalt.
Joonistuste tase on vaid veidi kõikuv. On suurepäraseid kunstnikke, kuid on ka neid, kelle stiilist suurt ei hooli.
Dave McKeani loodud kaanepildid on küll eraldi märkimist väärt. Väga kummituslikud ning on mingis mõttes eelkäijaks viimase aja kõige popimale sarjade algustiitrite stiilile - palju piltide kokkusulatamist.
Peale eelnimetatud raamatutega ühele poole saamist kavatsen käsile võtta ka Saga. Tundub olevat täiesti üle võlli pöörane koomiksilugu. Just selline, mis meediumile kohane ja mida mitte kuskil mujal sellisena teha ei saagi. Ning evatsikk rääkis Rat Queensi päris põnevaks. Mitte et ma isiklikult oleks puuudust tundnud mõnest orci armuliinist... aga midagi täiesti teistsugust kuluks lugemiseks ära küll. Pealegi tundub tolle kunstnike käekiri tõesti väga ilus.