Mõned eelmärkused:
- Oma elu jooksul läbi loetud 11 raamatust 10 valimine polnud sugugi nii lihtne kui esmapilgul arvasin.
- Kuna üks tsitaat ütleb rohkem kui tuhat sõna (vähemalt juhul, kui see tsitaat üle 1000 sõna pikk on), siis lisasin postitusse neid kohe arvukalt.
1. J. K. Rowling - "Harry Potter" 
Alan Rickman on midagi sellist öelnud küll umbes nii palju kordi kui avaldanud soovi mu vanaisaks hakata - kahetsusväärselt üldse mitte, aga enda nime võiksin sinna igal juhul alla kirjutada. Koos Joss Whedoni seriaalidega on "Harry Potteri" seerial olnud ilmselt kõige suurem mõju mu maailmavaate kujunemisele (ehk sellepärast mu silmanägemine nii puudulik ongi).
2. Meg Cabot - "Printsessi päevikud" Kuna seeria peategelane on pikka kasvu kondine hallide silmade ja kartulikoore värvi juustega tüdruk, kellele kõigele lisaks meeldivad väga kassid ja "Buffy", siis on Mia Thermopolis mu jaoks vist tänase päevani kõige samastatavam tegelane raamatulehekülgedelt. Kellel selles osas veel mingeid kahtlusi on, peaks järgnev tsitaat need täielikult hajutama:
Saturday, December 12, 8 p.m., the Loft
I WILL PASS ALGEBRA THIS SEMESTER, and NOTHING IS GOING TO DISTRACT ME FROM STUDYING FOR THE FINAL!!!!!!!!!!!
Saturday, December 12, 9 p.m., the Loft
I just had to go out and see the part where Bruce Willis throws the explosives down the elevator shaft, but now I am back to work.
P.S. Filmid sakivad isegi rohkem kui "Harry Potteri" omad!
3. Henno Käo - "Väike kahvatu kummitus"Raamat, millel on arvukalt häid omadusi alustades 32-leheküljelisest kogupikkusest ja lõpetades lehekülje keskmise lausete arvuga vahemikus 1-3. Igal juhul sai koos selle raamatuga nii umbes 3-aastaselt alguse mu suur huvi kõige paranormaalse suhtes - näiteks sõprade omamise.
4. William Golding - "Kärbeste jumal"Lisaks sellele, et "Kärbeste jumal" oleks olnud jumalikult hea "Survivori" hooaeg, on selles raamatus midagi, mis mu mõtteid ikka ja jälle selle juurde tagasi suunduma sunnib (tõenäoliselt Ralf või 12-aastased poisid).
5. Mark Haddon - "Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal""Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal" peategelaseks on 15-aastane Christopher, kellele meeldivad algarvud ja loogika ning inimesed mõnevõrra vähem. Ehk taaskord on tegu minu jaoks küllaltki samastatava protagonistiga ning lisaks on raamatus ka hulgaliselt erinevaid matemaatikaülesandeid, mis mulle vähemalt 15-aastasena ütlemata põnevad tundusid. Näide:
"A triangle with sides that can be written in the form n^2 + 1, n^2 - 1 and 2n (where n > 1) is right-angled."
Show, by means of a counter example, that the converse is false."Millele järgnes vastava probleemi 3-leheküljeline tõestus. Kas pole mitte vahva!
All the other children at my school are stupid. Except I'm not meant to call them stupid, even though this is what they are.
6. Neil Geiman - "Kalmisturaamat"Kummitused! Surnuaed! Üks potentsiaalne vampiir! Ei teagi, mida rohkemat raamatult tahta.
Name the different kinds of people,’ said Miss Lupescu. ‘Now.’
Bod thought for a moment. ‘The living,’ he said. ‘Er. The dead.’ He stopped. Then, ‘... Cats?’ he offered, uncertainly.
7. Lemony Snicket - "Sari õnnetuid lugusid"Panen oma lapsele nimeks Olaf ja saadan ta Audrey lastele järele. Loodan, et kõik väga õnnetult ei lõppe.
-
"Kõndisin beebi juurde ja lõin teda jalaga, et ta liikuma hakkaks."
- "Suurepärane mõte! Milline imetore lugu!"Ehk raamatuseeria, mis rikkus ära mu unistuse ühel päeval ise (laste)raamatuid kirjutama hakata, sest umbes täpselt midagi "õnnetute lugude" laadset oleks ka minu tulevased kirjatööd (vähemalt mu soovunelmates) välja näinud. Kahjuks kahtlen pisut, et millegi järgnevalt demonstreerituga võrdväärselt geniaalse peale tulnud oleksin:
Stealing, of course, is a crime, and a very impolite thing to do. But like most impolite things, it is excusable under certain circumstances. Stealing is not excusable if, for instance, you are in a museum and you decide that a certain painting would look better in your house, and you simply grab the painting and take it there. But if you were very, very hungry, and you had no way of obtaining money, it would be excusable to grab the painting, take it to your house, and eat it.
8. Terry Pratchett, Neil Geiman - "Head ended"Kuna nii Pratchett kui ka Geiman on minu jaoks alati (või vähemalt sellest ajast saati, kui nende eksistentsist teada sain) olnud ääretult sümpaatsed nii inimeste kui ka kirjanikena, siis nende jõudude kombineerimise tulemus saab olla ainult kahekordselt hea.
Many phenomena - wars, plagues, sudden audits - have been advanced as evidence for the hidden hand of Satan in the affairs of Man, but whenever students of demonology get together the M25 London orbital motorway is generally agreed to be among the top contenders for exhibit A.
9. Hermann Hesse - "Stepihunt"Hea raamat. Kui tahate teada, miks, siis lugege ise.
10. Jane Austen - "Uhkus ja eelarvamus"Pärast "Uhkuse ja eelarvamusega" lõpule jõudmist olin igal juhul meeletult pettunud, et mul endal 19. sajandi Inglismaal elada ei õnnestunud. Kergemasse külmetusse suremine ja halvapoolsed pesemisvõimalused tundusid igal juhul väikse hinnana, mida
lõbusatel tantsupidudel käimise eest maksta. Lisaks on Lizzy Bennet olnud mulle alati suureks iidoliks. Peale selle, et ta piisavas koguses (nina)targutas, loodan ühel kaunil päeval samuti kosida kellegi hiiglaslike maavalduste ja korraliku kinnisvaraga.