Lühidalt: Ma olen nõus sisuliselt kõigega, mida Hülss rääkis. Ma ei tea, mõndadele ei lähe animatsioon peale, elu on kiire ja kõike ei jõua vaadata. Ise proovin ära näha parima, mida igal žanril pakkuda on - eelarvamusteta.
Pikemalt: Magasin väitluse kõige tulisema hetke maha ja nähtavasti said nurgad juba mahahõõrutud, aga ütlen omaltpoolt ka siiski miskit.
Esmalt seda, et mina olen anime vastu väga positiivselt meelestatud, võttes võrdluseks enda tutvusringkonna. Hämmastavalt paljudel mu sõpradest ajab puhtalt anime eripära (pöörased soengud, värvilised juuksed, ajutised ülimultifilmilikud grimassid, suured silmad jms) seljakarvad püsti. Vähem on neid, kellel algab blokk peale juba sellest, et tegu on "multikaga" - iseennast tõsiseltvõttev pea'et täiskasvanud inimene ei saa ju midagi sellist vaadata. See eelarvamus on sedavõrd tugev, et ma ei ole tollest kordki läbimurda suutnud. Frustreeriv, aga las siis olla. Maitsed ja asjad.
Vaadatud filme ja sarju on vast sama palju kui Hülsilgi. Kui kuulen, et midagi head on liikvel, siis vaatan võimalusel meelsasti ära, avatud meeltega ja puha. Mitte sellepärast, et on anime vaid seepärast kuuldavasti on hea. Põhiliselt olen minagi näinud Miyazaki loomingut ja seda reeglina alati nautinud. Ühtegi teist anime režissööri otseselt ei jälgigi. Sellel põhjal, et Miyazaki filmid väga meeldivad ei loe aga ennast veel anime fänniks. Umbes sama oleks väita - puhtalt Leone westernide alusel -, et kauboid sümpatiseerivad hullupööra. Mõlema lavastaja filmid on head põhjustel, mis pole määratud žanri piiridega. Ja selline on mu suhtumine kõikidesse filmiliikidesse, seal hulgas ka animatsiooni. Lugu peaks määrama ikka stiili ja mitte vastupidi, kui ainus vaatamise põhjus on sisu edasiandmisviis, siis ma ilmselt selle (anima-; draama-; komöödia-; võimisiganes-)filmiga rahule ei jää.
Ponyo konkreetselt siis... Nagu ennegi ütlesin ei loe seda just Miyazaki parimate filmide vääriliseks (minu kuldne kolmik oleks Nausicaa; Spirited Away ja Princess Mononoke - in no particular order). On tõesti kõige lapselikum ja lihtsam, aga üleüldist taset arvestades siiski neetult hea.
Enamus filme üleüldse - ja see kehtib vist eriti animatsiooni kohta, lapsed on vähenõudlikumad ja enamus joonistatust on suunatud neile - suhteliselt stampseks muutunud lugusid. Sissetöötatud valem ja värk - publikule turvaline, kellegi väärtusi ega arvamusi ei raputata, äratundmisrõõm ka. Kerge omapoolne spinn ja kõik, paljud tegelased ja lugude lahendused on pärit aga ajast, mil Shakespeare alles sulge imes. Niisiis pole liiga üllatuslik, et enamus mu lemmik režissööre suudab teha filme, kus ma ei aima puhtalt traileri põhjal ette filmi üleüldist kulgu, pea'et kogu tegelaste iseloomu ja isegi lõppu. Coenid, Fincher, PTA, Tarantino, Nolan jne - teate, vaatate ja imetlete isegi.
Miyazaki ei erine selles mõttes ühestki eelloetletud lavastajast. Kõik ta lood on kordumatud ja originaalsed, paralleele saab tõmmata vaid tema enda loominguga. Enamasti puudub tal isegi otsene hea ja halva vastasseis ning see on ometi midagi nii elementaarset, et peaaegu ükski film ei suuda sellest mööda hiilida, lugu peaks ju algama mingist teatud käimalükkavast jõust ja enamasti on selleks konflikt kellegi/millegi vahel.
Niisiis, lisades ainulaadsele loole tõsiselt detailirohke ja terviklikult toimiva fantaasiamaailma ning tegelased nagu ei kuskil mujal - kuidas saab seda üleüldse võrrelda mingi veidi imala või sissetrambitud rada mööda kulgeva lääne animatsioonitoodanguga. Miyazaki valdav sama maagiat, mida Pixari filmiloojadki ja suudab teha vähemalt võrdväärselt häid ja haaravaid filme. Ja millise filmisõbra jätab PIXARi toodang ükskõikseks?

Kahtlaselt kõlavad kontseptsioonid suudavad võluda millegagi, mis niivõrd paljudes teistes filmides puudub.
Okei, mu kokkuvõte ka... jäin siiski 10 filmi peale ja paraku ei jõudnud rohkem, ajaliselt. Järgmine aasta ehk läheb paremini, siis pole sessi ja asja pealetrügimas Parim PÖFF siiani:
Parimad: The Wrestler
Ponyo on the Cliff
Man on Wire
Väga head:Let the Right One In
Troda de Elite
The Good the Bad The Weird
Hea:The Chaser
Keskpärane:Choke
Blindness
Kolm tarka meest
Võimalusel vaatan tagantjärgi:
Hunger; Gomorra; The Visitor; Hurt Locker; Hirmõnnelik; Rachel Getting Married; Tokyo Sonata; Martyrs; Olen alati tahtnud gängster olla; Chocolate; Waltz With Bashir. Juba varsti Sõpruses Happy-go-lucky ja Vicky Cristina Barcelona