Selle diskussiooni ühisosa kipub väga väikeseks jääma.
eerik kirjutas:Erinevus on lihtsalt selles, et nad ei pumpa raha klubisse sisse, vaid pumpavad raha klubist välja, oma taskusse.
Seda ma ei pooldagi, et raha peaks fännide taskust omanike taskusse liikuma. Kui välja jätta see, et eks igal pool võetakse hea meelega osa (suuremapoolsest) kasumist klubist välja, siis sellisel tegevusel puudub õigustus. Samas ka sel juhul ei ole Wenger fännidele (ilmselgelt ka omanikule) halb valik — vähemalt toob ta stabiilsust ja aktsepteeritavaid tulemusi, sest kui eesmärk oleks vaid raha teenida, ei tooks tulu ka igal hooajal palgatav uus treener, kellel ei oleks samuti ressursse, et kulutada. Mõnel klubil on tahtmine iga hooaja või paari tagant treenerit vahetada. Kas see on mõistlik, eks nad ise teavad.
Aga kui see äärmus välja jätta — jällegi, ma ei ole ühegi klubi raamatupidaja, et võiks tõsikindlalt väita, kuidas kuskil majandamine täpselt toimub — siis mõte on selles, et klubi ei peagi omanikele suuri dividende tootma, aga võiks ise enda majandamisega toime tulla (aeg-ajalt võib see nõuda ka mõne tippmängija müümist). Seejuures saaks tulu investeerida juba eelpool nimetatud staadioni või mõne muu vajaliku rajatise püstitamiseks ning loomulikult uutesse mängijatesse. Tõsi, arutu kulutamise poolt põhjustatud turu solkimise (ja osalt ka "võitjate poolele" jooksvate fännide tõttu) ei pruugi selline mudel enam suurt edu tuua ja mõningaid rahasüste võiks tolereerida.
Küll mitte Inglismaa tippude puhul, aga on ju ka klubisid, kus omanikuks ei ole mõni (multi)miljonär, vaid näiteks juhib tegevust mõni endine mängija, kuulugu siis klubi kellele iganes (kas või fännidele). Sellisel juhul toob selline treener pikas perspektiivis kindlasti rohkem edu ning võimaluse ka "suurte poiste" mängus kaasa lüüa. Või siis võimalus, kus faktiliselt ongi omanik miljonär, aga ei ole huvitatud isikliku varanduse põletamisest ning ka suurest võimalikust tulust, vaid lihtsalt armastab jalgpalli või soovib oma vara targalt investeerida, et vajadusel osalus taas realiseerida. Ei tasu edu "ostmist" dogmatiseerida ning alavääristada neid, kes seda teed ei lähe.
Fänni jaoks on muidugi mugav võita ja kohe. Ka mina eelistaksin seda. Aga kui selliseid kingitusi ei tehta, siis tuleks rahul olla ka sellega, kui meeskond on pidevalt tippude hulgas ja konkurentsis ka Euroopas. Kõige selle juures ei saa öelda, et ma Arsenali ja Wengeri tegemistega ilmtingimata rahul oleksin. Ehk on uued tuuled ka sealmail?