Juhtus nii, et mul oli ränk tööpäev enne kinno minemist ja lisaks polnud ma pea kaks päeva tundigi maganud. Sellele vaatamata suutis sõber mulle augu pähe rääkida ja niisiis sai Raudmees ära vaadatud.
Vaatamata sellele, et nii X-Men'i kui ka Spidermani kolmandad osad olid nõrgad filmid võrreldes oma eelkäiatega, on viimased aastad meile andnud suure hulga häid ja väga häid koomiksil või graafilistel novellidel põhinevaid filme. Eesotsas on Sin City, Batman Begins, V for Vendetta, 300, A History of Violence, Superman Returns, 30 Days of Night, Constantine ja nüüd ka Iron Man.
Viimane avab selle aasta koomiksifilmide sarja ja teeb seda natuke laisavõitu. Koomiksifilmina saavutab ta oma ülesande, pakkudes head meelelahutust; märuli, huumori ja efektide näol. Film seisab aga peamiselt koos just tänu Robert Downey'ile, kes annab filmile suuresti tema omapära. Nii isiklikus elus kui ka kinolinal on tegemist närvilise, humoorika ja elu näinud isikuga. Teda on lihtsalt nauding jälgida, mistahes filmis ta kaasa ka ei lööks.
Mis mind aga närima jäi oli filmi pinnapealisus. Temas pole midagi sellist, mida poleks varem nähtud. Mees on sunnitud avama silmad ning ta sammub vastu kurjusele. Sisu on ettearvatav, aga selle kallal pole vast mõtet möliseda kuna tegu on traditsioonilise koomiksifilmiga. Hea ja kurja vaheline võitlus, aga pisut uuemas kuues. Lisaks on siin filmis häid näitlejaid, üpriski kõvad nimed, aga oleks saanud ka vähemaga hakkama.
Nimed nagu Paltrow, Howard ja Bridges müüvad kindlasti rohkem pileteid, aga lööb filmi eelarve märgatavalt suuremaks. Kõik sellised filmid ei pea tingimata maksma $150-200 miljonit. Milleks mind see siinkohal segas oli põhjus, et nii Paltrow ja kui ka Howardi rollid olid näotud ja ebahuvitavad. Bridges teeb head tööd, kuid saab vähe ekraaniaega. Bridgesi tegelase kallal oleks tulnud rohkem vaeva näha, sest tema on ju filmi antikangelase rollis. Kõik näitlevad siin hästi, kuid teiste rollid, peale Raudmehe enda, on alaväärtustatud. Ja kui kõrvaltegelased pole nii tähtsad, siis milleks raisata rohkem raha kõvadele nimedele kui Downey niikuinii tervet filmi enda õlgadel kannab.
Lõpuvõitlus oli lühikese võitu ja minu unetusele vaatamata oleks ma heameelega vaadanud pikemat ja huvitavamat lahingut. Paltrow tegelane oleks võinud olla veelgi rohkem seotud tolle kahevõitlusega. Ta oli muidugi
seal ja selle keskel, aga need kaadrid mulle ei istunud kus ta lihtsalt ootas ja passis pealt. Kindlasti on järgedes oodata võimsamaid, pikemaid ja huvitavamaid lahinguid. Iron Mani rüü oli aga fantastiline saavutus oma ette. Tõeliselt vinge kujundus ning tunduvalt praktilisem, kui paljude teiste superkangelaste omad. Mitte mehitatud või mehitamata lennuk vaid mees on lennuk ise.
Raskerokipõhine soundtrack sobib siia filmi väga hästi, kuid kahjuks jäeti see kõige tähtsam lugu just sinna lõputiitritesse, kui selle oleks vabalt võinud panna samma stseeni, kus ta ka traileris kõlas. Trailerisse ideaalselt paigutatud lugu oli ka peamine põhjus, miks sellest filmist üldse huvitusin. Sabbath'it olen kuulanud teismelise east saadik ja siiani on seda lugu kasutatud väga hästi nt. filmis "Detroit Rock City".
Nalja saab siin omajagu ja kindlasti on eriefektid märkimist vääriv osa Raudmehes. Kuid eriefektid ja suured summad ei tee filme ja seda on meile näidanud viimastel aastatel nt. X-Men 3, Pirates 3 ja ka Spiderman 3. Kõik kolm on massiivsete summadega loodud linateosed ja sisult häbistavalt nõrgad. IMDB's on Iron Man saanud hindeks 8.4, mis on räigelt ülehinnatud, kui teda võrrelda nt. sama hinde saanud Sin City või natuke vähem hinnatud Batman Begins'i või V for Vendetta'ga, millest eriti viimased kaks on sisu poolest tunduvalt terviklikumad ja tegelaste arengult peajagu eespool. Mõned filmid tehakse valmis $5-20 miljoniga ja kokkuvõttes on sama head või mis kõige mõnusam, hulga paremad. Näiteks Little Miss Sunshine, Juno või Dan In Real Life. Tõsi, efektid on neis kolmes olematud võrreldes Iron Man'iga.

Ma ei oodanud Iron Mani, trailer oli aga hea ja ära sai ta vaadatud. Ei kahetse, et vaatasin, sest saastast on asi kaugel. X-Men 3'st, Piraadid 3'st ja Spiderman 3'st on ta kindlasti nauditavam film. Iron Man on hea meelelahutus ja Downey praktiliselt päästab selle filmi. Puudust ei tule silmailust ja huumorist, kuid kokkuvõttes oli mis ta oli. Järgmine koomiksifilm on The Incredible Hulk ja selleks on mul tunduvalt suuremad lootused.
Iron Man
7/10