Tsirkuselaps

(2010)

7 / 10

1 hindajat

Hindamiseks pead olema sisse logitud!

Žanr: Dokumentaal
Stuudio: Filmivabrik
Riik: Eesti
Kestvus: 55 minutit
Kinodes alates: 10.09.2010
Lavastaja(d): Manfred Vainokivi

Viieaastase imelapsena sai temast tsirkuse tõmbenumber. Kaheksaselt esines noor artist tsaar Nikolai II õukonnale. Seitsemeteistkümnesena oli ta oodatud esineja Euroopa parimatel lavadel ning aasta hiljem vallutas ta ksülofonivirtuoosina Ameerika. Nõukogude Venemaal aplodeeris rahvas talle püsti seistes, Gruusias kanti teda kätel. Tema lavatee kestis üle 80 aasta. Kes oli see unikaalne artist?

Paljud on kuulnud Vladimir "Boba" Sapožninist, kunagisest lapsvirtuoosist ja tsirkusetähest, kelle seikluslik ja vastuoluline elukäik meenutab muinasjuttu. Boba on ainuke Eesti juurtega imelaps, kes oli ühtviisi osav nii suuga trompetit ja havai kitarri imiteerides kui steppi tantsides. Nii oli ta oodatud esineja Euroopa kuulsaimates kabareedes ja isegi kaugel Ameerikas. Tunnustatud tsirkuseartistina rändas ta läbi kogu maailma, kuid oma hingepõhjas oli Boba hoopis midagi muud kui lihtsalt meelelahutaja. Särarava lõbusa koore all oli peidus tõsine kunstnik, kes ei leidnud virtuoosse viiulikunstnikuna piisavalt rakendust ega tunnustust.

80 esinemisaasta jooksul jõudis Boba publikule Eestis kummardada nelja erineva riigikorra ajal - tsaariajal (Venemaal muide ka keiser Nikolai II-le), esimeses Eesti Wabariigis, Nõukogude Eestis ja tänases vabariigis. Tema karjäär on kild meie kultuuriajaloost. Uues filmis legendaarsest Vladimir Sapožninist räägivad anekdootlikke lugusid Boba kaasvõitlejad ja poeg, kunstniku eraelu ning isiksuse tagamaid avab intiimne päevik.

Osades